Vem ska ta hand om de äldre i Borgs Sverige?

4 04 2011

I en signerad ledarkrönika i Aktuellt i Politiken som når läsarna idag skriver jag om Anders Borg som tycker kommunalarna har för hög lön.

”Vem tar hand om våren efter valborgsmässobål” så sjöng vi i skolan när jag var liten, kanske blir frågan för framtiden snarare vem som tar hand om vården efter Anders Borgs åtta år? På Sveriges kommuner och landstings (SKL) kongress i förra veckan framförde Anders Borg att han tycker att kommunerna varit för dåliga förhandlare, att de kommunanställdas löner är för höga och att det hindrar tillväxten av nya jobb i kommunsektorn. I rapporten ”Vem ska ta hand om mina föräldrar när de blir gamla” konstaterar fackförbundet Kommunal samtidigt att allt färre söker sig till omvårdnadsutbildningarna, bland annat på grund av att lönerna i äldreomsorgen är låga och möjligheten till heltid är begränsad. Något är väldigt fel när svenska ungdomar hellre skalar bananer i Norge, för dryga 22 000 i månaden, än söker jobb inom äldreomsorgen.

Visst är det intressant att Sveriges finansminister, med en minimilön på 112 000 kronor i månaden, tycker att ingångslönen 16 070 kronor, alltså cirka 11 000 kronor efter skatt, är för hög lön för någon som tar hand om våra barnelleräldre. Enligt SCB kommer det om 20 år saknas 130 000 omvårdnadsutbildade, så frågan vem som ska ta hand om mamma och pappa, för att inte tala om vem som ska ta hand om oss, känns självklart väldigt aktuell. Visst, den med en finansministers lön kan säkert lösa det på annat sätt, men hur ser lösningen ut för oss med blygsamma löner?

”Kanske kunde konungen tänka sig att vakta barnen” sjunger sångerskan Laleh, hon undrar samtidigt om inte fru Tilda kan få flytta in på slottet, de har ju så mycket personal i hovet och så få på hemmet. Tyvärr är nog varken kungen eller hovstaterna särskilt intresserade av att driva ålderdomshem. Nej, lösningen måste i stället vara en kraftig satsning på kommunalarnas arbetsvillkor. Rätt till heltid är  ett första bra steg,  dessutom behövs en ordentlig satsning på lönerna, vi måste visa att vi uppskattar det arbete som görs och göra det attraktivt att välja att jobba med omvårdnad av barn och äldre. För att citera Juholts linjetal ”offentlig sektor ska inte subventioneras av kvinnors lägre löner”. Då får aldrig låg skatt bli ett egenintresse, skatt är ett bra sätt att solidariskt finansiera välfärden. Därför är det skönt att så stor del som 80 procent kan tänka sig betala mer i skatt för att få bättre skola, vård och äldreomsorg. Låt oss skapa ett Sverige där alla kan känna trygghet på ålderns höst.

Läs fler bloggares intressanta åsikter om:  , , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

4 04 2011
anne skåner

http://blogg.aftonbladet.se/skaner/2011/03/innan-skatt-for-hog-lon
Anders Borg har sagt detta tidigare också..vill minnas att jag skrev om det då. Men vad som är viktigt är att också om en s-märkt regering blir verklighet att komma ihåg detta och inse att kommunala löner måste ökas.

4 04 2011
emil

Det finns 1 million arbetslösa, som kan ta hand om dom äldre. Även med lägre lön. Sluta blunda och se verkligheten, skapad av socialdemokratin bl.a.

4 04 2011
Daniel Carlstedt

Hej Emil! Nu är i och för sig arbetslösheten cirka 250 000 personer enligt de senaste siffrorna så en miljon arbetslösa (alltså en niondel av Sveriges befolkning) finns det inte. Men visst kan det tänkas vara så att många arbetslösa skulle kunna jobba inom vården och äldreomsorgen om regeringen satsade på utbildning för de arbetslösa så att de kan skola om sig till vårdbiträden och liknande. Men då ska de väl självklart få samma lön som alla andra när de börjar jobba? Varför skulle någon tvingas göra jobben för lägre löner? Och vad exakt är det du anklagar oss socialdemokrater att blunda för?

18 01 2016
offe

Hur ska en socialdemokrat kunna få en lön på 100 000 i månaden och fortfarande vara en socialdemokrat, med andra ord sitter det borgare i alla partier.
Sänk lönerna till en normal arbetares lön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: