En välkommen julklapp uteblev

7 12 2010

I veckans nummer av Aktuellt i Politiken skriver jag en signerad krönika om den välkomna rödgröna julklapp som de sjukskrivna inte fick.

Vintern är här och med den julen och glädjen, i alla fall för den som är frisk och har ett arbete. För de som är långtidssjuka och hade hoppats på en mindre sjuk sjukförsäkring uteblev en välkommen julklapp i förra veckan då de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna sa nej till de rödgrönas förslag för att rätta till problemen i sjukförsäkringen. Bland annat stupstocken som betyder att det numer är regeringen som bestämmer när man ska vara frisk, inte läkaren.
Visst, för uppmärksammade Annika Holmqvist gjorde man i förra veckan en ny bedömning och hon ska nu få sin ersättning retroaktivt efter många överklaganden. Men vad händer alla de cirka 20 000 utförsäkrade som inte uppmärksammas?
Allt fler sjuka utförsäkras och tvingas leva på ett inte särskilt tilltaget socialbidrag. För dessa människor är de borgerligas budskap att försämringen av sjukförsäkringen ska leda till att de ska få jobb. Man kallar det till och med för ”rehabiliteringskedjan”. Trots att ingen rehabilitering sker.
Nej, i stället ska de sjuka ut på arbetsmarknaden och konkurrera med 210 000 arbetslösa – många fullt friska – om de 35 000 lediga jobb som finns annonserade på arbetsförmedlingens webbsida.
De rödgröna partierna gav alltså i förra veckan regeringen möjlighet att backa och åter skapa en mer human sjukförsäkring. I de förslag man lade fanns krav på individuella prövningar, rätt till rehabilitering, återförsäkring och övergångsregler. Men trots snacket om att se över reglerna när sjukförsäkringen kritiserades i slutet av valrörelsen står man nu fast vid den förda politiken när rösterna väl är avlagda och valvinsten är säkrad. Detta innebär att den som utförsäkrats får förbereda sig på en mager jul och ett magert nytt år ända fram till 2014 som det ser ut nu.
Nej, för den som är sjuk och utförsäkrats framstår nog inte den nye socialförsäkringsministern som någon jultomte. Ulf Kristersson (M) framstår snarare som Grinchen som stjäl julen ifrån dem.

För mig känns det helt fel att bege mig ut i julhandeln och spendera de nästan 1 000 kronorna jag fått i skattesänkning medan många andra tvingas spara in på julen på grund av regeringens besparingar på våra välfärdsförsäkringar.
Vi får väl hoppas på att vissa borgerliga regeringsledamöter, precis som den gamle girigbuken Ebenezer Scrooge i Charles Dickens julsaga, får besök av förgångna julars ande eller att pepparkakorna ska göra dem mer snälla och solidariska till efter årsskiftet.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Ps. Ni har väl inte missat LO:s artikel i Aftonbladet om hur de utförsäkrade tvingas söka sig till härbärgena…

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

7 12 2010
Mia

http://www.youtube.com/user/Owatunes#p/u/3/1l4aYvXCECc
Som den här historien.Det är sorgligt.

8 12 2010
Erik

Inte ens under sossarna så var det fritt fram för vem som helst att bli sjukskriven bara baserat på ett läkarintyg. Även då var en tjänsteman inblandad och ibland sade de nej. Ibland då de sade nej var det fel. Det är inget nytt.

Det som är nytt är att man inte tar för givet att någon som är sjuk aldrig kan bli frisk igen längre. Vilket är bra. Jag känner flera som varit sjukskrivna länge men nu är ute och arbetar deltid eller praktiserar för att komma igång.

Och ens om det blir helt fel och du inte får någon sjukersättning trots att du borde så finns det socialbidrag som ett sista skyddsnät. Plus en massa möjligheter att överklaga, som skedde i t.ex. Annikas fall.

8 12 2010
Daniel Carlstedt

Hej Erik.

Ingen förespråkar väl att den som inte är sjuk ska vara sjukskriven, eller att någon som är långtidssjukskriven inte ska få hjälp med rehabilitering för att komma tillbaka till sitt jobb eller få ett annat jobb som man kan klara av. Problemet med den nuvarande regeringens politik är att den bara skapar fattiga människor, och vad jag vet har ingen blivit frisk bara för att de blivit fattiga och utförsäkrade? Jag tycker att det man kallar rehabiliteringskedja är en bluff eftersom den inte innehåller några som helst åtgärder för att hjälpa folk till ett arbete de kan klara av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: