Unga får inte jobb genom att man skrotar LAS

24 02 2010

I en artikel i Handels i Stockholms medlemstidning ”Vi i 20” skriver jag om varför försämringar i LAS inte är lösningen på ungdomsarbetslösheten.

Generationsväxling, aktiv arbetsmarknadspolitik samt utbildningsinsatser är Handelsanställdas förbunds recept för att stävja ungdomsarbetslösheten. Varken försämringar i LAS, särskilda ungdomslöner eller rabatt för företag med unga anställda fungerar.

Det finns en myt i samhället, skapad av arbetsgivarna, om att lagen om anställningsskydd (LAS) skulle vara en av de stora orsakerna till att ungdomsarbetslösheten i Sverige är så hög. Den myten stämmer inte, enligt en undersökning som TCO gjort. I en rapport som släpptes i början av året konstaterar de att endast 2,5 procent av de ungdomar som förlorade jobbet 2008 gjorde det på grund av arbetsbrist och således kan ha ”lasats ut”.

Det är redan så att ungdomar har de osäkraste anställningarna. Att försämra LAS är endast ett sätt att skapa en osäkrare arbetsmarknad för alla anställda, säger Linnea Björnstam, utredare på Handels förbundskontor.

Enligt Eurostat har Sverige den femte högsta arbetslösheten i Europa, en siffra som dock ska tas med en nypa salt. Linnea Björnstam tycker att det är allvarligt att Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet då arbetslöshet i unga år gör att det tar lång tid innan de får in en fot på arbetsmarknaden. Hon menar att ungdomsarbetslösheten till stor del beror på att utbildningssystemet inte motsvarar arbetsmarknadens krav. Värst drabbade är, enligt henne, de som inte slutför gymnasiet med fullständiga betyg.

Det som behövs för att komma åt ungdomsarbetslösheten är en aktiv arbetsmarknadspolitik som ger ungdomar arbetslivserfarenhet via bra praktikplatser kombinerat med utbildning för att kunna få fullständiga betyg och för att kunna komplettera sin kunskap så att de blir attraktiva när konjunkturen vänder, säger hon.

I dag finns det tyvärr inte de resurser som behövs på Arbetsförmedlingen och många praktikplatser håller inte måttet. En annan lösning som Handelsanställdas förbund vill se är en generationsväxling där en äldre anställd får möjlighet att gå i deltidspension mot att en yngre person anställs. Detta är en engångslösning på grund av att 40-talisterna är så pass många och riskerar försvinna från arbetsmarknaden med sin kunskap samtidigt som många unga går ut gymnasiet.

Borgerliga lösningar så som särskilda ungdomslöner, som centerledaren Maud Olofsson föreslår, tror inte Linnea Björnstam på.

Det är i praktiken redan så att unga har mycket lägre lön än äldre så frågan är ju hur låga löner det ska vara okej att ge unga anställda. Dessutom skulle lägre ungdomslöner betyda att alla löner dras ner, sänker man golvet sänks också taket, säger hon.

Hon tycker att regeringen gjort en stor felsatsning när man istället för att satsa på utbildning, arbetsmarknadsåtgärder och att stimulera tillväxten, valt att ge ”rabatt” på arbetsgivaravgiften till företag med många unga anställda. ”Rabatten” på arbetsgivaravgiften har också kritiserats av Riksrevisionen som ansett att den bara ger pengar till branscher som redan har många unga anställda och som dessutom går bra. Skattesänkningar är också en dålig satsning av regeringen när det finns så pass mycket som pengarna skulle ha kunnat användas till, enligt Linnea Björnstam.

Vi behöver en ny politik och en ny regering. Istället för sänkta skatter behövs satsningar på en aktiv arbetsmarknadspolitik samt en ekonomisk politik som genererar tillväxt. En viktig satsning är också att skapa en a-kassa och sjukförsäkring värd namnet, när människor känner sig otrygga sparar de istället för att konsumera och det är dåligt för tillväxten, avslutar hon.

Missa inte heller dessa roliga filmklipp där unga fackliga spånat på temat att det inte är LAS som gör att unga inte får jobb, särskilt denna är väldigt rolig.

Läs även fler intressanta blogginlägg om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: