Socialdemokraterna i Stockholm ska vinna valet genom 7 K

30 06 2009

På ett välbesökt frukostseminarium i morse presenterade Socialdemokraterna i Stockholms jobbkommission sin rapport. Rapportens titel var ”En ny Stockholmsanda – för jobb och utveckling” och spelar mycket på det som brukar kallas ”Göteborgsandan”, det vill säga ett starkt samarbete mellan kommunerna i Göteborgsregionen samt det privata näringslivet.

Genom sju stycken K vill Socialdemokraterna bygga ett mer rättvis Stockholm som ska bli ”dubbelt så stort och dubbelt så grönt”. En miljon nya människor vill man ska flytta till Stockholm, något som skulle göra att man kan satsa på infrastruktur, utbyggd och välfungerande kollektivtrafik samt energisnålt byggande. De sju K:na är:

Kompetens, man vill skapa den bästa skolan och också motivera fler att läsa naturvetenskap och teknik.

Klimat, Stockholm ska bli mer klimatsmart och dubbelt så grönt, man vill också satsa mycket på företag inom miljöteknik samt att bygga energisnåla hus.

Kapital, för att utveckla staden och ge människor jobb krävs kapital i olika former. Man vill både göra Stockholm till Sveriges finansiella centrum genom att locka till sig finansiellt kapital och bygga vidare på det sociala kapitalet kring människors förmåga och intressen. Det vill man göra genom att satsa föreningslivet.

Kultur, man vill bygga vidare på Hjalmar Mehrs ord vid invigningen av Stockholms stadsteater ”Stockholms stadsteater skall ledas och verka så, att medborgarna i denna stad känner att teatern är deras, utgör en del av deras andliga liv, bildar en kristallisationspunkt för konstnärliga, intellektuella och moraliska strömningar i en stad som sjunger av kraft och liv”.

Kreativitet, man vill bygga en företagaranda i Stockholm eftersom man tror på devisen ”inga fler jobb – utan fler företag”.

Kommunikation, satsning på vägar och kollektivtrafik för bra kommunikationsmöjligheter i staden. Dessutom vill man bygga en bredbandslösning med gratis uppkoppling på alla offentliga platser i staden.

Och allt detta ska leda till det sjunde K:et, konkurrenskraft, en konkurrenskraft som gör Stockholm till en tillväxtmotor för hela Sverige.

Man slog också fast att det är viktigt att man stärker den lokala fackföreningsrörelsen för att skapa en bra konkurrens på lika villkor. Starka fackföreningar kan både kräva kollektivavtal och stävja en marknad med svartjobb. Men samtidigt vill man också satsa på ett trygghetssystem som fungerar också för småföretagare för att fler människor ska känna sig trygga nog att satsa på sina idéer.

Dessutom var svaret på en fråga om det inte vore bra med ett enda partidistrikt i Stockholm att det är på gång med en sammanslagning för ett gemensamt partidistrikt i Stockholms län…

Läs också Victor Harjus inlägg om frukostmötet samt dagens DN-debattartikel inför Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska seminarium. Läs också andra bloggares intressanta inlägg om  , , , , , ,

Detta blogginlägg har också publicerats på bloggen Kristen Vänster

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

30 06 2009
Socialdemokraterna i Stockholm ska vinna valet genom 7 K « Kristen Vänster

[…] Detta blogginlägg har också publicerats på Daniel Carlstedts finurliga tankar. […]

30 06 2009
Claeskrantz.se » A-kassan behöver reformeras

[…] över ungdomarna, Nu kommer uppföljaren: Bidragslinjen vs Arbetslinjen – Andra Valet, Helvete, Socialdemokraterna i Stockholm ska vinna valet genom 7 K  S: “Höj a-kassan för att möta krisen” – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: