Mycket tjafs om toblerone!

11 03 2009

Den senaste tiden har det varit mycket tjafs om Mona Sahlin och den gamla ”Toblerone-skandalen”, alltså när Mona Sahlin tog fel kort och köpte en toblerone för statens kort. Samtidigt verkar det vara locket på för frågor som är betydligt viktigare, som till exempel att vi har en statsminister som 1993, när han var 28 år och riksdagsledamot och ordförande för moderata ungdomsförbundet (MUF), skrev en bok ”Det sovande folket” där han bland annat jämför det svenska välfärdssystemet med pest, smittkoppor och AIDS.

 ”Blott 28 år gammal dog han […] i vad som snart skulle komma att kallas 2000-talets farligaste och dödligaste epidemi. Fullt jämförbar med pest, smittkoppor eller AIDS. Han dog välfärdsdöden.” (sid. 12)

Detta skriver alltså Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, pariledare för de ”nya moderaterna” ett parti som påstår att de nu mera är för en allmän välfärd. Jag tycker att detta är skrämmande och att det är viktigt att lyfta fram vadReinfeldt egentligen tycker. Något som också syns tydligt i den politik man för. En politik som gör de rika rikare, som sänker skatterna för att de rika ska få mer pengar i plånboken medan de som redan har det svårt får det ännu svårare.

Regeringen har till exempel bytt begrepp på ”skattefusk” till ”skattefel” och dragit ner på resurserna för Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket att jaga de som förskingrar stora summor pengar från staten varje år, så mycket som 130 miljarder kronor beräknar Skatteverket att de som fuskar med skatten förskingrar varje år. Men regeringen Reinfeldt jagar hellre de som ”fuskat” med bidragen. Här lägger man extra resurser på att ta fast de som tar ut VAB-dagar istället för att sjukanmäla sig eftersom att de inte har råd med en karensdag. Detta ”bidragsfusk” ärdock extremt mycket mindre än det så kallade ”skattefelet”, undersökningen som Delegationen mot felaktiga utbetalningar har gjort kom fram till att 18-20 miljarder kronor varje år utbetalas felaktigt från trygghetssystemen. Av den summan beror hälften på avsiktliga fel av mottagaren, 30 procent på oavsiktliga fel och 20 procent på fel av myndigheten. ”Bidragsfusket” hamnar alltså på runt 10 miljarder jämfört med ”skattefelets” 130 miljarder.Så frågan är självklart: Vilka är de stora bovarna och borde det inte vara dem vi jagar?!

Stort tack till Erik Laakso och bloggen Arvid Falk som gjort en längre recension av Fredrik Reinfeldts bok där de uppmärksammar de konstiga åsikter som Sveriges statsminister tog sig tiden att skriva ner i en bok för 16 år sedan och som han säkert fortfarande står för och som är den politik som förs bakom den täckmantel man skapat genom att kalla sig de ”nya moderaterna”. Där kan du också ladda ner och läsa boken, som på något underligt sätt försvunnit från biblioteken och som trots att det finns efterfrågan inte tryckts upp igen.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

10 responses

11 03 2009
Nicklas Eriksson

Lite konstigt att Laakso gör detta, hans åsikter är ju inte så långt från Reinfeldts egna.

11 03 2009
John Apse

– Jag tog ut ett förskott på lönen, och det
kan väl de flesta göra.

Mona Sahlin till Expressens reportrar dagen efter avslöjandet att hon använt 25 229 kr av skattemedel för privata inköp.

/Citerad i Expressen den 5 januari 2007.

Det måste ha varit en väldigt stor Toblerone…

11 03 2009
Bertil

Alliansens skandaler överskrider väl med råge Monas Toblerone.
reinfeldts barnflicka för 32.5 har väl inte nämts mycket. Borgs Skattefiffel. Scenströms fylleskandal samt ersättningen hon fick för det. Detta när hon under ett av Sveriges viktgaste jobb i tjänst satte igån och söp sig sufull på en restaurank i kärlekens tecken.
Borelius, ja manfattar inte hur hon tänkte.
Stigö likadant.
Det är som om det vore en slags kultur att högern ska få fuska mygla ta för sig och fattigfolket som blir sjuka sättas en stämpel på att de fuskar. Detta när Alliansens försäkringskassa fuskar värre än värst.
Det sjuka fuskat motsvarar inte ens vad ett privat vårdföretag i Stockholm tar ut i vinst av skattebetalarnas pengar.
Detta medan Åsbrink försvarar f-kassan med ”att de flesta får sin ersättning i tid”.
Man kör med en magstark blnadning från alliansens sida
Deras kultur är att de får fuska, men attan om nån annan gör det då ska vi sätta dit dem

11 03 2009
Peter Andersson

bra skrivet, Daniel!!

11 03 2009
Oskar Salenstedt

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tobleroneaffären

Det handlade inte om en toblerone som alla sossar vill få det att framstå som. Läs artikeln så ser du att det handlar om utgifter på 53 174 kronor

”Inför valet av ny partiledare för socialdemokraterna avslöjades det till Expressen att statsrådet Mona Sahlin använt det kontokort hon hade tillgång till i tjänsten för privata ändamål. Hon hade köpt varor, hyrt bilar för eget bruk samt tagit ut kontanter på kortet.[1] Sammanlagt rörde det sig om privata utgifter till ett värde av 53 174 kronor.[2] Bland de inköpta varorna fanns två Toblerone, vilket gav affären ett av dess namn.”

Sluta kalla det ”en toblerone”.

12 03 2009
Stig-Björn Ljunggren

1) Reinfeldts kritik i boken riktade sig inte enbart mot välfärdsstaten utan hade också en konservativ underton mot den indvidualistiska alienerade livsstilen, i toner som ibland också dyker upp vänsterut.
2) Ur väljarens och medborgarens synvinkel är det ingen skillnad på fifflet bland sossar och fifflet bland Alliansare, utan folk ser att partisterna beter sig konstigt, och när det går tillräckligt långt så struntar folk i politik eller ser sig om efter ett nytt alternativ.
3) Skattefelet har sin moralisika grund i folks åsikt att det de jobbar ihop eller betalar själv tillhör dem själva. Medan den som bidragsfuskar tar av det allmännas medel. Och inte sällan är dessa samma personer.

12 03 2009
Trekanten

Det kan ofta vara så att ”skattefusk” med tanke på de skatteregler vi har i Sverige egentligen bara är ett ”skattefel”.

Varför skall jag om jag råkar fylla deklarationen fel bli stämplad som ”fuskare” när det aldrig varit min avsikt att fuska?

9 04 2009
Anders ljungberg

barn flickan är rena lögnen som hittades på att en depserat sosse i valet 2006
den som får pengar fast de inte städar sitt rum kommer inte att städa sitt rum folk betersig efter vad de tjänar får de mer i bidrag än i lön kommer de föredra fritiden

13 05 2009
Johan Hedberg

Du är i sanning naiv om du tror att det rörde sig om ”en toblerone”. Låter lite som när Baylan satte punkt för Wanja-affären genom att säga just så, dvs ”Nu sätter vi punkt för diskussionen”. Tror du på tomten också…för han är ju röd…

10 05 2010
Yvonne Breman

Tack för en intressant blogg! En länk som belyser detta med Tobleronen skickar jag med också.

http://www.arbetarrorelsenstankesmedja.se/veckansanalys.aspx?id=1688

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: