Skicka en kritisk röst till Bryssel – igen!

18 02 2009

För fem år sedan deltog jag i kampanjledningen för Anna Hedhs personvalskampanj. Vi lyckades med något som många ansåg omöjligt, och som Lotta Gröning efter vinsten benämnde som ”kryssrevolutionen”, vi fick Anna inkryssad i EU-parlamentet från plats 31 på valsedelns baksida.  Vi lyckades uppmana 32 346 väljare att vända på valsedeln och kryssa hennes namn.

Under de gångna fem åren har Anna varit en pålitlig EU-kritiker, bland annat som den enda av 220 socialdemokrater i parlamentet som röstat nej till Lissabonfördraget. Hon har arbetat aktivt för att stärka löntagare och konsumenters roll på den inre marknaden och för att stärka jämställdheten i Europa. Hon har utsetts till årets EU-parlamentariker i hälsofrågor för sitt hängivna arbete för en solidarisk och restriktiv alkoholpolitik, och motsatt sig den isolering av den palestinska regeringen som bidrog till den senaste konflikten i Gaza.

Anna Hedh står idag på plats nummer 5 på socialdemokraternas lista i EU-valet den 7 juni. I det förra valet räckte en femteplacering inte för att bli invald, utan det krävdes minst fem procent av personkryssen för att bli invald från denna plats på listan. Därför har några av oss ur Annas kampanjteam från 2004 startat en återvalskampanj som går under namnet ”skicka en kritisk röst till Bryssel – igen”. Kampanjen smygstartades med ett ”cause” på Facebook som idag har 398 medlemmar och i förra veckan lanserade vi kampanjsida www.kryssaanna.nu.

Denna gång är det jag som håller i kampanjen och det känns viktigt för mig att se till att det finns en kritisk röst i EU-parlamentet i Bryssel. En person som Anna som arbetar för ett mindre överstatligt EU, ett EU där människan alltid går före marknaden – inte tvärtom. Ett EU som är ett samarbete mellan stater, inte ett EU som utvecklas till ett nytt USA där de flesta beslut tas långt ifrån medborgarna. Jag tror också att det är viktigt för valdeltagandet att det finns personer som är EU-kritiska på partiernas valsedlar. Förra EU-valet röstade endast 37,9 procent, det är extremt dåligt jämfört med de 81,9 procent som röstade i det allmänna valet 2006. Skrämmande är också att 2 av 3 svenskar inte ens vet att det är EU-val i år. 

Idag publicerades en längre intervju med Anna Hedh i tidningen Dagen. I den kommenterar Anna både hur hon ställer sig till framtidens EU samt det låga valdeltagandet och varför det är viktigt att gå och rösta, även som EU-kritiker.

– Jag är kritisk till det EU vi är på väg mot, där vi lämnar ifrån oss mer makt. Jag vill ha ett EU-samarbete men på mellanstatlig nivå där så mycket makt som möjligt ligger kvar hos medlemsländerna, säger hon.

– Det upprör mig att det är så få som röstar, bara 37 procent förra valet. EU påverkar både din och min vardag hela tiden – och folk vet inte om det. Man röstar om vilket Europa man vill ha, vill man ha ett rött eller blått Europa? Parlamentet är vår chans att på påverka Europa, fortsätter hon.

Engagera dig i kampanjen du också och hjälp till att skicka en kritisk röst till Bryssel – igen!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: