”S we can”

30 01 2009

Mona Sahlin gav klara besked kring hur Socialdemokraterna vill förbättra den svenska sjukvården i sitt tal på socialdemokraternas vårdtoppmöte i Västerås för lite mer än en timma sedan. Det är skönt att se att det finns sådan framtidsanda i partiledningen. Förutom klara besked fanns också tydliga viljeinriktningar med solidaritet och en jämlik sjukvård för alla.

Mona blickade över Atlanten och menade att tron på politiken är på väg tillbaka i USA efter att Barak Obama valdes till president. Hon tycker sig dock se det motsatta i Sverige.

På andra sidan Atlanten verkar det som att tron på politiken är på väg tillbaka med Obama. Vi socialdemokrater tror på att politik gör skillnad, vi säger ”S we can”. Här i Sverige verkar det dock vara tvärtom, här funderar regeringen på vad politiken inte ska göra istället för att skapa en politik för framtiden. Om inte tiden är ur led är vår regering det, sa Mona Sahlin.

Moderaternas övertro på att skattesänkningar skulle ge fler jobb och bättre välfärd har överbevisats. Istället för fler jobb har den moderata politiken lett till varsel över hela landet och nästa år kommer underskottet i statsbudgeten vara lika stort som de skattesänkningar de genomfört. Frågan som vi alla ställer oss är självklart – var det regeringen Reinfeldts mening att vi skulle hamna här? Mona Sahlin sa i sitt tal att regeringen reagerade försent samt att man inte förstår att det nu krävs investeringar.

Krisen borde mötas med investeringar. Vi misstror regeringen Reinfeldt men vi tror på Sverige och vi vet att det finns en annan väg för politiken. Det går att vända krisen till framtidstro men då krävs investeringar för framtida utveckling och en regering som sätter jobben först. Regeringen slarvade bort chanserna genom att inte utnyttja högkonjunkturen och genom att underskatta den lågkonjuktur som vi nu befinner oss i. Vi måste vända den här utvecklingen och ta över makten för att ta det här landet mot en ny färdriktning, sa hon.

Hon sa också att vår syn på sjukvården inte ratats av väljarna utan tvärtom sluter väljarna upp bakom kraven på en sjukvård som ska vara världens bästa oavsett vem man är. Mona Sahlin menar också att det inte är driftsformen som är avgörande för sjukvården utan att den finns till för alla, oavsett tjocklek på plånboken.

Vår diskussion om driftsform handlar inte bara om ägande utan om solidaritet och hur vi ska uppnå jämlikhet. Vi vill inte hindra ett personalkooperativ eller en bra entreprenör från att driva vård. Vi vill se till att alla som blir sjuka får den bästa vården, utifrån behov och oavsett vem som ger vården. Därför vill jag se en statlig certifiering av alla som ger vård, både privata och offentliga aktörer. Detta är det viktigaste och sker inte detta öppnas det för privata sjukvårdslösningar som gör systemen orättvisare och som till slut kommer att minska legitimiteten för att betala skatt. Klarar vi inte att stoppa detta kommer vi få en vård som bygger på plånbokens storlek. Vi kommer aldrig att acceptera en sådan sjukvård, sa hon.

Mona Sahlin gav exempel på flera konkreta åtgärder som hon kommer att genomföra när hon blir sveriges statsminister. Bland annat lovade hon att riva upp den fria etableringsrätten och se till att det blir patienterna som får välja – inte politikerna som får sälja. Mona Sahlin kallade det för folkets vårdval, ett val mellan en sjukvårdsom är privat och finansieras med försäkringar som man själv får betala eller en sjukvård som är till för alla. Hon utlovade också att socialdemokraterna kommer att satsa på arbetsmiljön i samarbete med Kommunal. En satsning som också kommer att handla om vidareutbildning för de som arbetar inom vården. En viktig satsning för socialdemokraterna är också att öka den tid som vårdpersonalen kan spendera med patienterna. Idag är den tiden endast 35 procent av den totala arbetstiden. Socialdemokraterna vill utöka detta till 50 procent genom att minska på de administrativa uppgifter som vårdpersonalen utför.

Läs andra bloggares intressanta inlägg , , , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: