Bra välfärd byggs med arbete

30 01 2009

Nyligen inleddes socialdemokraternas kommunala framtidsdagar i Västerås med ett vårdtoppmöte. Först ut på scenen var IF Metalls ordförande Stefan Löfvén som är en av ordförandena i socialdemokraternas välfärdsrådslag. I sitt inledningsanförande poängterade han att välfärd och arbete är tätt sammankopplade.

Vi köper inte de nyliberala åsikterna om att vården måste privatiseras. Vi ska ha en generell välfärdspolitik. För det är det grundläggande att hålla kvar synen på ekonomins betydelse, hur skapar vi ekonomiska förutsättningar för vården. Det finns bara ett svar ”arbete”. Det är arbete som skapar välfärd. Vi måste möjliggöra rätten till arbete och inte vilket arbete som helst, det ska också vara bra arbeten som gör att man inte sliter ut sig på sitt jobb, sa Stefan Löfvén.

Han sa också att en bra sjukvård bygger på flexibilitet och genom förståelse för att förutsättningarna ser olika ut i olika delar av landet.

Vårt land är väldigt olika från norr till söder. Trots det ska alla ha rätt till en bra välfärd och inte minst en bra sjukvård. Hur ska vi leva upp till devisen från var och en efter förmåga till var och en efter behov. Jo, då måste vi ha en flexibel syn för hur välfärden organiseras. Bland annat kring privata och offentliga lösningar, hur man ska få en bra mix, sa Stefan Löfvén.

En socialdemokratisk sjukvård är en sjukvård som utgår från folket och inte utifrån företagens behov. Även om Stefan Löfvén tycker att det kan vara okej med privata lösningar får de inte leda till en fri dragningsrätt å våra skattepengar. Nej, i socialdemokraternas sjukvårdspolitik är det enligt honom medborgarnas och inte företagens behov som ska styra. Dessutom säger vi socialdemokrater alltid nej till gräddfiler. Vård ska ges efter behov inte efter plånbokens storlek.

Andra bloggare skriver intressant om: , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

One response

30 01 2009
whoisjohngaltse

Varför kan inte de som arbetar frivilligt bidra till en ”gemensam” sjukvård? Om du och dina polare vill betala för andras konsumtion så kan ni väl göra det, och låta mig vara ifred så jag kan betala för min egen? Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: