Sverige tjänar på migrationen!

18 10 2008

Jan O Karlsson, före detta socialdemokratisk migrationsminister, har länge varit en personlig favorit i internationella frågor. Under inledningen av Palmedagarna i ABF-Huset i Stockholm tog han tag i frågan kring hur vi i de rikare länderna behöver invandring för att inte befolkningen ska minska. Problemet är nämligen att vi i Sverige i genomsnitt bara får 1,8 barn när behovet för oförändrad befolkningsmängd är 2. Detta betyder, i och med att vi har en åldrande befolkning att vi behöver de arbetskraftsinvandrare som kommer hit för att bemanna vår arbetsmarknad i framtiden.

Sverigedemokraterna gillar att prata om kostnaderna för invandringen. Ingen förstår riktigt hur de har beräknat sina siffror, men enligt dem kostar invandringen många miljoner per år. Jan O Karlsson säger att det är en svår fråga, det går att peka på kostnaderna samtidigt som vinsterna är osynliga. De människor som kommer hit är egentligen billiga för samhället då vi inte haft kostnader för barnomsorg och skola under deras uppväxttid. Enligt siffror som tagits fram kring arbetskraftsinvandringen handlar skapar dessa ett värde på ca en halv procent av BNP. Det vill säga många miljarder kronor.

– Visst kan vi räkna på vad invandringen kostar men bara om vi samtidigt räknar ut och visar på förlusten av att avstå från att ha migranter som kommer till vårt land, säger Jan O Karlsson.

Jan O Karlsson tycker dock att det fortfarande finns många problem. I hans drömsamhälle skulle vi vara bättre på att ta hand om de människor som kommer hit. Istället för att fråga om folk kommer från Somalia ska vi fråga om de är elektriker, tycker han. Han vill att vi tittar på länder som förstått värdet av migrationen. Bland annat i Kanada och Australien har man byggt sitt välstånd på arbetskraftsinvandring.
De som kommer hit har goda avsikter, konstaterar han också. De remitteringar, det vill säga de pengar som de som migrerar skickar hem till sina släktingar i ursprungslandet, uppgår till 250 miljarder kronor. Detta är ungefär tre gånger så mycket som det totala biståndet. De som skickar hem mest pengar är inte de konsulter eller läkare, utan ofta de som städar operationssalen. Dessa pengar uppgår ofta till omkring 10 procent av det värde som dessa personer producerar för. Detta motbevisar enligt Jan O Karlsson Sverigedemokraternas påstående att de som kommer hit gör det för att sko sig.

De som kommer hit arbetar hårt, precis som den miljon svenskar som emigrerad till Amerika för ett bättre liv när den svenska befolkningen ökade. Precis som Karl-Oskar och Kristina från Duvemåla är de människor som kommer hit villiga att arbeta hårt för att bygga ett bättre liv än det de lämnat bakom sig.

– De som kommer hit har goda motiv, varför skulle de annars bryta upp från sina hemländer för en otrygg framtid, frågar sig Jan O Karlsson?

Han efterlyser ett svar av Sverigedemokraterna på varför USA, som tar emot 20 procent av världens migranter, inte står på Sidas lista över de länder som tar emot det största biståndet om det nu är så som det påstår, det vill säga att invandring skulle vara skadligt för samhället.

Andra bloggar skriver intressant om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

8 responses

18 10 2008
18 10 2008
Roger Svensson

Att Sverige skulle vara tvungen att bedriva massiv invandring från tredje världens mest underutvecklade länder pga. arbetsmarknads- eller demografiskäl avisas av forskare på området:
” … Vi måste vara väldigt kreativa med statistiken för att få fram den här bomben, säger sociologiprofessor Lars Tornstam vid Uppsala universitet. Han tillbakavisar bilden av att det svenska samhällets åldersstruktur innebär att vi går en dyster framtid till mötes …”
Länk
”… Föryngringseffekten på landets totalbefolkning av invandring är ganska liten. Exempelvis har invandringen till Sverige under efterkrigstiden endast obetydligt verkat återhållande på den åldringsprocess som ändå skett i Sverige. Samma sak gäller framtida invandring. Om vi med hjälp av framtida invandring skulle konstanthålla kvoten mellan antalet förvärvsarbetande och antalet åldrings och förtidspensionärer krävs en orealistiskt stor invandring …”
Länk

Det är inte Sd som har beräknat några siffror över kostnaden utan det är forskare, här finns en sammanställning: Länk. Det handlar inte om många miljoner utan snarast om många miljarder!

Den invandring som Sverige bedriver har inte sedan början av 1970-talet handlat om någon invandring av arbetskraft som behövs i Sverige utan om folk som tas emot av ”humanitära” skäl och deras anhöriga. Att jämföra med Kanadas, USA:s eller Australiens mycket selektiva invandring, där man i princip legalt enbart tar emot de med hög utbildning eller kvalificerade yrkeskunskaper, är totalt irrelevant!

21 10 2008
Daniel Carlstedt

Hej SD-väljare. Kul att du hänvisar till en rapport framtagen av gamla konservativa lorder i Storbritannien och menar att detta skulle vara ett bevis på att det jag skrev skulle vara lögn. Jag håller fortfarande fast vid mitt påstående att de som bryter upp från sitt hemland för att söka en bättre framtid är människor som är beredda att arbeta hårt för detta. Dessa människor är viktiga för att vi ska kunna fortsätta upprätthålla det svenska välfärdssamhället med en åldrande befolkning och med minskar baranafödande. När Sverigedemokraterna påstår att man vill hålla uppe de svenska välfärdssystemen samtidigt som mna vill stoppa invandringen säger man emot sig själva…. Men vem har påstått att SD-logik skulle vara logisk och genomtänkt?

21 10 2008
Daniel Carlstedt

Hej Roger! Det är roligt att du läser och alltid aktivt kommenterar det jag skriver. I det stycke du klippt ut och kursiverat ”Om vi med hjälp av framtida invandring skulle konstanthålla kvoten mellan antalet förvärvsarbetande och antalet åldrings och förtidspensionärer krävs en orealistiskt stor invandring ”. Detta betyder alltså att vi behöver invandringen för att kunna upprätthålla de system som vi byggt upp, t ex pensionssystemet, men att den forskare du hänvisar till någonstans har dragit en gräns för vad som är ”en orealistiskt stor invandring”. Undrar var denna gräns går, är den som Sverigedemokraternas, det vill säga 0 invandrare?
Även om vi i Sverige inte har en regelrätt ”arbetskraftsinvandring” så betyder väl inte det att de som kommer hit inte kommer att arbeta här? Som sagt tror jag att det är bra för Sverige att få hit nya, utbildade människor med annan kulturell bakgrund och som söker ett bättre liv. Det är en win-win situation. Vi får arbetskraft och unga människor som inte kostat staten något i skola och barnomsorg och som nu knackar på dörren och vill arbeta samtidigt som vi erbjuder ett bättre liv än det som den här personen lämnat bakom sig.
Sen finns det självklart problem. Bland annat med att man inom näringslivet inte alltid ser den resurs som dessa nya människor är och vad de kan tillföra samhället samt att det finns krafter som Sverigedemokraterna som vill peka ut alla invandrare som kriminella våldtäktsmän som slår sina fruar och som bara kommit hit för att leva på socialbidrag. Hur skulle du själv känna dig om du blev påhoppad på det viset och blev kallad för en belastning för samället? Dessa problem ska vi självklart arbeta med att lösa och ett viktigt steg är att se till att SD aldrig når riksdagsspärren.

21 10 2008
Roger Svensson

Slutsatsen av Ekbergs visat i sin forskning att nuvarande invandringspolitik INTE haft någon föryngrande effekt på befolkningen och då drar du slutsatsen att det är ett bevis för att massiv invandring från tredje världens mest underutvecklade länder har en positiv, föryngrande effekt? Enligt Tornstams forskning så finns det faktiskt eller ingen anledning att tro att åldersstruktur skulle innebära något problem eftersom andelen yrkesaktiva enligt prognoserna kommer att förbli konstant.

Just den typen av utomeuropeisk invandring vi bedriver finns det ringa behov av på nuvarande svensk arbetsmarknad, de utomeuropeiska grupper vi i första han tar emot, afrikaner och folk från Nord-Afrika, är de invandrargrupper av som har absolut lägst utbildningsnivå av alla invandrargrupper: Länk
Det är också de som har den absolut lägsta förvärvsgraden bland alla invandrare i Sverige, enbart ~20% av dessa tillhör kärnarbetskraften mot ~70% för svenskar: Länk (figur 2:10)
De som kommer hit från dessa länder är inte eller de med internationellt gångbara utbildningar, de söker sig till andra västländer med oändligt mycket bättre villkor. Sverige som ligger i en avkrok av Europa, med konstigt/svårt språk, ”otrevligt” klimat, bland västvärldens lägsta löner för högutbildade samt skyhögt skattetryck är inte attraktivt för dessa. Vill man dock vara garanterad arbetsfri livstidsförsörjning för sig och alla sin anhöriga så är ju Sverige ett MYCKET attraktivt land att ta sig till …

Skall någon större andel av den typ av invandrare som kommer hit nu komma i arbete är enda möjligheten att man, likt i USA och Storbritannien, har en tjänstesektor med okvalificerade, relativt lågavlönade arbeten utan egentlig anställningstrygghet samt göra det mer lönsamt att ta dessa arbeten än att leva på bidrag. Antingen får man ge upp den ”svenska modellen” eller så får man föra en annan typ av invandringspolitik, man kan inte både ha kakan och äta den …

Att de invandrare som nu kommer hit sammantaget ÄR en belastningen för samhället är ett faktum, varför skall man förtiga och mörka detta och i strid med att tillgängliga fakta ljuga och påstå att Sverige på något sätt skulle tjäna på affären?

30 10 2008
surkille

Vilket bullshit rent ut sagt! Enligt nya rapporter har medelåldern på invandrare höjts med 13% de sista 5 åren. Det är en bluff rätt igenom. Inget nytt att sossarna kör sina LÖGNER!

19 12 2008
JG

Fullständigt nonsens.

Sverige har gått back på invandringen de senaste 40 åren. Däremot har vissa invandrare gjort en vinst jämfört med omständigheterna i deras hemländer. Men Sverige har bara gjort ren förlust på denna invandring.

Om man nu inte tycker att alla skattemiljarder till hundratusentals invandrare som inte arbetat i landet en endaste dag utan livstidsförsöjts just via dina skatter är ett framsteg för landet.

Är att anta att du är av den uppfattningen.

17 01 2009
staffan

De remitteringar, det vill säga de pengar som de som migrerar skickar hem till sina släktingar i ursprungslandet, uppgår till 250 miljarder kronor. Detta är ungefär tre gånger så mycket som det totala biståndet.

Om du kan något om nationalekonomi så vet du att dessa 250mijlarderna aldrig kommer komma in i de svenska systemet igen, det är en ren jävla förlust. Ett stort minus i budgeten på ren svenska.

Det här med Sveriges befolkningsminskning.
Den befolkningsminskning som Sverige, och övriga Västvärlden genomgår i dagens läge, är ett måste om mänskligheten överhuvudtaget skall överleva.
Om du lär dig tänka själv, så kan du själv räkna ut om Sverige inte alltid kan ha ständig tillväxt.
Kanske bara du som tror att man kan konsumera sig till en bättre värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: