Debattafton på Sveavägen 68

12 10 2008

Nyligen påbörjades socialdemokraternas webbsändning. För 50 år sedan sände SVT den första direktsända debatten på TV och nu skriver socialdemokraterna historia genom att vara först med att sända en partiaktivitet direkt via webben. Runt om mig finns det fullt av socialdemokratiska bloggare och andra kända partister så som Ingvar Carlsson och Carin Jämtin.

Se sändningen direktwww.socialdemokraterna.se, har du frågor kring socialdemokratisk politik är du välkommen att under kvällen mejla superveckan@gmail.com.

Carin Jämtin vill att Mona visar på att hon är den som borde leda Sverige nu i dessa svåra tider och visa att hon är en bra ledare. Ingvar Carlsson tror att moderaterna är oroliga för att ta debatten och att det är därför man också har sagt nej till socialdemokraternas erbjudande om att hjälpa till och rädda landet ur den finansiella kris som seglat upp under den senaste tiden.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för ABF, tycker precis som tidigare talare att det är viktigt att visa att socialdemokraterna i Sverige är ett unikt parti som alltid är beredda att ta ansvar, oavsett om vi förlorat valet eller inte. Kvällen måste handla om hur vi kan lösa den finansiella krisen istället för att lägga ner tid på det politiska spelet. Reinfeldt har enligt honom visat på att han inte har erfarenheten att leda Sverige ur den kris som landet befinner sig i.

Nu började nyss Agendas sändning på SVT 2. Mona inleder med att berätta om att den borgerliga regeringen inte arbetat inför en finansiell kris. Bland annat handlar det om att man minskat på utbildningsplatser. Jag återkommer med en rapport om hur det går i debatten.

Kan inte undvika att kommentera detta direkt. Tycker det känns konstigt när Fredrik Reinfeldt säger att det är de i kollektivavtalen framförhandlade omställningsförsäkringar som ska ta ansvar för att de som nu blir utan jobb. Däremot glömmer han att berätta om hur han och hans kollegor i den borgerliga regeringen varit med och monterat ner mycket av den svenska modellen. Bland annat har man tvingat många ur a-kassan och avskaffat arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Hur kan han samtidigt stå och prata om att vi i socialdemokraterna skulle bedriva en bidragslinje, a-kassan är väl en försäkring som många betalar för…

Aftonbladet följer debatten, bra sida att följa. Följande bloggar kan också vara bra att ha lite koll på: Erik Laakso, Jonas Morian, Kulturbloggen, Arvid Falk och Reza Javid.

Enligt Björklund är förmögenhetsskatten väldigt skadlig för samhället. På vilket sätt mår samhället dåligt av rättvisa, det vill säga att de som tjänar mycket pengar får vara med och bidra med pengar till den offentliga sektorn som sedan kan användas till att stötta de som har det sämst ställt i samhället?

Tycker Mona Sahlin är bra och ärlig i sina åsikter kring skatterna, självklart är det så att vi måste ta in mer skatter om vi vill bygga upp ett välfärdssamhälle som tar hand om alla.

Resultat första halvlek: Fördel socialdemokraterna.

Maud Olofsson kan inte räkna
, hon påstår att socialdemokraterna skulle spränga budgettaket. Självklart spräcker vi det tak som borgarna satt upp eftersom vi tror på mer rättvisa. Det vill säga att höja skatterna lite grann för att kunna erbjuda bättre välfärd. Kanske borde regeringen ge månministern (Maud Olofsson) en mattekurs eller en enkel biljett til månen….

Fredrik Reinfeldt har inte fattat vad den svenska modellen är. Han hyllar den och påstår att det handlar om att ställa högre krav på företagen och kräva att Volvo är de som tar ansvar för de anställda som nu sägs upp. Samtidigt har man monterat ner välfärden genom att se till att 500 000 lämnat a-kassan och att de som får ut a-kassa får ut mindre pengar trots att man betalar mer.

Borgarna ljuger. Hur kan man påstå att vi socialdemokrater vill straffbeskatta sjuka, pensionärer och arbetslösa när det är just vad man själva gör genom jobbavdrag som endast gäller för de som är i arbete. Samtidigt har man inte uppjusterat pensionerna, studiebidragen och dessutom minskat pengar för sjuka och arbetslösa.

Andra halvlek……..

Att påstå att borgerliga kommuner erbjuder bättre vård än socialdemokratiska måste ju vara något slags stort skämt. Alla vi som lever i Stockholm vet hur det borgerliga vårdvalet fungerat. Det har lett till att doktorer i utsatta områden går på knäna. I Stockholm ges idag vård efter vårdgivarens behov och inte efter behoven för den som behöver vård.

Tack Mona! Bra att du vågar ta upp frågan kring vårdnadsbidraget. Denna KD-fråga som verkligen fått mer genomslag i regeringen än den borde ha fått.

Gamla kära konservativa kristdemokraterna. Skönt att veta var man har dem. Hur kan man vara emot att alla ska ha samma rätt att ingå äktenskap? Hur kan kristdemokraterna, som ju borde beaka bibelns och kristendomens kärleksbudskap, påstå att vissas kärlek inte är lika fin som andras?

Vilka är småspararna? Fredrik Reinfeldt säger att man varit duktiga i regeringen genom att man höjt insättningsgarantin till 500 000 kronor. Detta ska enligt honom hjälpa småspararna. Jag tror att för de flesta räckte en insättningssgaranti på 250 000 kronor.

Alla håller på Obama. Däremot tror de borgerliga på McCains frihandelstankar. Enligt dessa är frihandeln en viktig del för uppbyggandet av ett fungerande samhälle. Vet inte om man kan hålla med om att USA med sin extrema frihandelspolitik är ett bra samhälle för den stora massan.

Även i andra halvlek stod sig Mona starkt. Eller vad sägs om att borgarna fortfarande inte kan bortse från Kristdemokraternas homofoba tendenser, något som betyder att vi fortfarande inte har någon könsneutral äktenskapslagstiftning. En annan flopp var Fredrik Reinfeldts plötsliga inspel om flyktingmottagandet när det diskuterades socialbidrag. Kanske en invit till sverigedemokratiska väljare…? Icke att förglömma, Reinfeldts kamrater i de borgerliga kommunerna tar fortfarande emot extremt liten del av de flyktingar som årligen kommer till Sverige.

Nu är kvällens debatt slut, men partierna kommer att mötas fler gånger under den kommande veckan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

6 responses

12 10 2008
Erik Laakso | På Uppstuds » Direktsänd blogg- och TVsändning

[…] Krassman, Catti Ullström, Alliansfritt Sverige, Arvid Falk, Johan Holmgren, Reza Javid och många många […]

12 10 2008
Arbetslösheten och varslen en svag punkt hos högerregeringen | Arvidfalk.se

[…] Alliansfritt Sverige, Arvid Falk, Johan Holmgren, Arvid Falk, Johan Holmgren, Reza Javid och många många andra. Dela med […]

12 10 2008
Massor av bloggar från partiledardebatten | Arvidfalk.se

[…] att vi måste ta in mer skatter om vi vill bygga upp ett välfärdssamhälle som tar hand om alla, skriver Daniel. Maud Olofsson av alla människor efterlyser en respektfull ton i debatten. Det gör hon när […]

13 10 2008
Tobias

”En annan flopp var Fredrik Reinfeldts plötsliga inspel om flyktingmottagandet när det diskuterades socialbidrag.”

”Flopp”? Så att säga sanningen och inte ljuga om sanningen är alltså en ”flopp”?

”Kanske en invit till sverigedemokratiska väljare…?”

Skämtar du med mig? Det krävs mycket mer än en snärtig replik för att moderaterna ska få hundratusentals väljare att byta parti. Sd har de mest partitrogna väljarna efter m, tror jag.

”Icke att förglömma, Reinfeldts kamrater i de borgerliga kommunerna tar fortfarande emot extremt liten del av de flyktingar som årligen kommer till Sverige.”

Det där är bara skitsnack: a) det finns knappt några ”flyktingar” (endast fem procent av massinvandringen till Sverige utgörs av riktiga flyktingar), b) det finns visserligen några få blå kommuner där politikerna har tagit ansvar, men de flesta blå kommuner har tyvärr svikit folkviljan och öppnat upp för massinvandring samt c) det finns flera röda kommuner där man inte har invandrarmottagande.

Gör om, gör rätt.

13 10 2008
Nicklas Eriksson

”Enligt Björklund är förmögenhetsskatten väldigt skadlig för samhället. På vilket sätt mår samhället dåligt av rättvisa, det vill säga att de som tjänar mycket pengar får vara med och bidra med pengar till den offentliga sektorn som sedan kan användas till att stötta de som har det sämst ställt i samhället?”

Därför att majoren är en varm anhängare av ”hästskitsteoremet” som säger att om en häst matas med rejält med havre så följer till sist tillräckligt med osmält havre ut på andra sidan för att sparvarna som pickar i sörjan ska kunna äta sig mätta.

Vi ska rota i skit, de ska äta havre helt enkelt. Jag ställer inte upp på det.

”Sd har de mest partitrogna väljarna efter m, tror jag.”

Det tror inte jag. Jag tror att (sd) har en hård kärna på strax under tusen personer som aldrig någonsin skulle rösta på något annat. Resten är ett samelsurium av folk som röstat på i princip allt som går att rösta på med tonvikt på svikna ex-sossar och kanske nu en hyfsad påfyllning av bittra splittrade alliansväljare. Möjligt att det kommer ett litet gäng från (kd) som liksom ni är lika indignerade över att fyrtiotalet faktiskt tog slut.

13 10 2008
Anonym

Nicklas Eriksson: Jag bygger mina påståenden på fakta från SCB:s vallokalsundersökning. Där har partitrogenhet undersökts. Vad du och dina rasistiska fantasier har tänkt ihop kunde jag inte bry mig mindre om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: