Ska Ohly få vara med?

11 10 2008

Redan tidigare i somras skrev jag om det olyckliga i att Mona Sahlin endast vill samarbeta med Miljöpartiet. Ett parti som är svåra att lita på när det kommer till viktiga fackliga frågor så som att heltid ska vara en rättighet, att lagen om anställningsskydd ska gälla på alla företag samt i strävan efter att minska antalet anställningsformer och göra dem säkrare för de anställda.

Efter att Mona Sahlin i onsdags gick ut tillsammans med Peter Eriksson och Maria Wetterstrand om att partierna nu fördjupar sitt samarbete och siktar på att bilda regerimg tillsammans om man vinner valet 2010 har kritiken från medlemmar och förtroendevalda inom Socialdemokraterna och inom fackföreningsrörelsen varit hård. Handelsanställdas förbunds Stockholmsavdelning skrev i veckan följande i ett pressmeddelande med rubriken ”Är detta början till slutet på facklig-politisk samverkan:

Vi har alltid arbetat för facklig-politisk samverkan med socialdemokraterna, alltid med våra medlemmars bästa framför ögonen.

Nu har Mona Sahlin gått ut och förklarat att socialdemokraterna enbart ska samarbeta med miljöpartiet inför det kommande valet för att de gemensamt ska kunna bilda regering vid en valseger 2010. Vänsterpartiet, som alltid stått oss närmare politiskt, utesluts. Det beslutet har partiledningen tagit utan att ha förankrat det hos medlemmarna.
       
Socialdemokraterna tar i och med detta samarbete med Miljöpartiet ett stort kliv åt höger och ett mycket långt kliv från vår fackliga vardag och verklighet. Miljöpartiet har i flera avseenden visat att de inte står på fackföreningarnas sida. Undantag i turordningsreglerna för småföretag är ett exempel på förslag från Miljöpartiet som resulterat i lagändringar.

Vi finner detta beslut oacceptabelt. Socialdemokraterna har varit ett parti som förespråkar allas rätt till lika möjligheter i samhället. Ett parti som stått tydligt till vänster om den politiska mittlinjen. Som tydligt och ärligt ställt upp på löntagarnas sida.

Nu har Sahlin markerat en tydlig anpassning till en politisk mittkurs. Det är en klar ideologisk omsvängning. Varför denna kursändring? Som dessutom kommer nu, i tider då opinionsmätningar visar att svenska folket redan är trötta på moderaternas högerstyrning.

En så viktig fråga som den om vilka partier socialdemokraterna ska samarbeta med och regera ihop med vid en valseger 2010 måste förankras i partiorganisationen och i de fackliga leden.

Detta beslut bådar inte gott för det facklig-politiska samarbetet framöver. För oss är det en självklarhet att alla tre oppositionspartierna samverkar för en valseger 2010.

– Hur ska vi nu kunna mobilisera våra medlemmar i det kommande valarbetet? De har mycket lite förtroende till miljöpartiets fackliga inställning. Att Sahlin dessutom går emot LO-kongressens beslut och att den socialdemokratiska riksdagsgruppen avser att rösta för Lissabonfördraget utan att avvakta resultatet från Strååtutredningen gör att det facklig-politiska samarbetet svajar än mer, säger Maria Bosdotter, ordförande i Handels avdelning 20.

– Det är istället dags att socialdemokraterna tar ett tydligare steg åt vänster och att man öppnar upp för samarbete också med vänsterpartiet.

Efter detta och andra krav har nu Mona Sahlin tagit sitt förnuft till fånga, enligt Aftonbladet. Jag hoppas verkligen att detta stämmer och att Mona förstår det som Maria Bosdotter utrycker i ovanstående pressmeddelande, det vill säga att det annars kan bli svårt att få med fackliga kamrater i den kommande valrörelsen. Ett hållbart samarbetsalternativ för oss socialdemokrater måste innehålla både miljöpartiet och vänsterpartiet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

9 responses

11 10 2008
Anders Nilsson

Jag förstår inte den här hypen om facket och v. Bara var tionde LO-medlem röstar på dom, färre än de som röstar på moderaterna. Att hänvisa lite luftigt till principer och program hjälper lite när vi ska bygga en stabil regeringsplattform för framtiden. I sådana förhandlingar har v tvärtemot visat sig vara oklara och oförutsägbara.

11 10 2008
Daniel Carlstedt

Hej Anders!
Visst är det relativt få som röstar på Vänsterpartiet. V är inget stort parti och det är inte heller miljöpartiet. Det är dock viktigt tror jag att vi har båda med om vi överhuvudtaget ska bilda en samarbetsregering. Det handlar bland annat om att miljöpartiet inte ska få mer makt än vad deras röstetal egentligen berättigar till. Som ensamt samarbetsparti kan de blocka alla frågor där de inte håller med. Tyvärr är det oftast i de fackliga frågorna som miljöpartiet är vilsna precis som man kan anse att vänsterpartiet är vilsba i den ekonomiska politiken och till vissa delar i sin utrikespolitik. Ett hållbart alternativ där inget samarbetsparti får obegränsad makt kräver med andra ord ett trepartssamarbete mellan v, mp och s.

Min grundinställning är fortfarande, precis som jag i ett tidigare inlägg redogjort för, att vi ska gå till val själva och att vi först efter att valet avgjorts ska ta ställning till eventuella samarbeten. Men där verkar partiledningen tänka anorlunda….

Läs gärna Ulf Bjerelds inlägg om det hela här, tycker att han har kloka synpunkter.

11 10 2008
inspirone

”Ska Ohly få vara med?”
Det är ingen lek herr blogginnehavare eller andra i den rödgröna röran.

Det handlar om förtroende och om att kunna visa sig vara regeringsduglig.
Det är skillnad det.
Bra jobbat Alliansen.

Fortsatt trevlig helg!

11 10 2008
Daniel Carlstedt

Inspirone: Självklart handlar det om att visa sig regeringsdugliga, något som vi socialdemokrater lyckats bra med de gånger vi har haft makten och något som de borgerliga högerpartierna verkligen misslyckats med. Nu tillhör ju inte riktigt regeringsdugligheten den fråga som blogginlägget handlar om, men men.

Du skriver ”Bra jobbat Alliansen”. Vad är bra med att återigen lyckats ta Sverige från högkunjunktur till finanskris (precis som på 90-talet”? Och att innan denna kris ha höjt a-kassan vilket gjort att de som nu behöver den mest behövt prioritera bort den för att de inte har råd? Dessa människor står snart utan försörjning när lågkonjunkturen och finanskrisen leder till att folk får gå från sina jobb. Vad är bra med att man lyckats öka klassklyftorna ännu mer så att de som redan var rika blivit ännu rikare och de fattiga ännu fattigare?

Kom inte och säg att den borgerliga högeralliansen påvisat regeringsduglighet, jag ser verkligen fram emot morgondagens debatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt där det kommer bli ännu tydligare att den borgerliga högerregeringen fört samma politik som borgerliga högerregeringar alltid fört, oavsett om de styrts av gamla eller nya högermoderater…

11 10 2008
inspirone

Så du menar att Regeringen är upphov till den globala finanskrisen?
Trist att ha meningsutbyte med en kork om du ursäktar…

Ha en trevlig kväll!

11 10 2008
Socialdemokraternas supporterklubb - Bluetongue Army? | Jinges web och fotoblogg

[…] Lasse Daniel C Annarkia Trotten Tomas […]

11 10 2008
Daniel Carlstedt

Inspirone: Gillar inte din debatteknik, att kalla folk för korkar bara för att man tycker annorlunda är inte särskilt konstruktivt. Jag menar inte att regeringen är upphov till den globala finanskrisen. Däremot menar jag att man inte varit beredda som en regering bör vara och att man för en politik som inte precis hjälper oss att komma ur krisen. Marknaden ska inte göras till herre över folks liv, något som den borgerliga högerregeringen prisar som en sanning huggen i sten.

12 10 2008
Per Tenggren

Jag förstår inte den fackliga upprördheten. Visst är miljöpartiets hållning i arbetsrätten besvärlig, men lika besvärlig (om inte mer besvärande) är vänsterpartiets ekonomiska politik. En fungerande ekonomi med låga inflation är även det ett fackligt intresse eftersom löneökningarna blir till kronor i plånboken.

En socialdemokrati på vänsterkanten verkar vara en våt dröm för några. Men därifrån vinns inga val. Att låsa upp miljöpartiet i ett samarbete är mycket klokt eftersom det inte är helt otroligt att tänka sig en fortsatt alliansregering med miljöpartiets tysta stöd.

Jag har inga problem med att också ta med vänsterpartiet, men då måste de bli betydligt mer realistiska när det gäller den ekonomiska politiken.

2 11 2008
Margus

Vi ska vinna valet!
Kan inte ledande sossar förstå detta. Vi måste göra som Alliansen. Samla oss, bli starka, ta över. Annars blir det fyra år till med Alliansen.
Alltså, till nästan vilket pris som helst TA ÖVER.
Folk har varit så nöjda med den stora opinionsövervikten. Nästan varit säkra på vinst. Men folk vill ha SAMLING. ALLA ska med, dvs. alla vänsterblockets partier.

Alliansen är genuint impopulär, som Ohly sa. Ta fasta på det. Vi kommer inte att vinna på egen hand. Vi kommer inte bergsäkert vinna med bara mp. Vi MÅSTE vinna. Därför måste ALLA i röda laget vara med.

Till alla ”förståsigpåare” som kommenterar och försåtligt försöker lirka undan vp vill jag säga: Sånt där tjafs kan vi ägna oss åt två-tre år EFTER en valvinst och med vinden i ryggen. INTE NU!

Vi måste ta tillbaka makten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: