Debatträdd statsminister?

18 08 2008

I förra veckan avslöjade Expressen att statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar att ställa upp på debatt med socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Hans bortförklaring är att han inte ser någon nytta med att debattera innan budgetförslaget och socialdemokraternas skuggbudget är färdig. Frågan är om det inte istället handlar om att statsministern faktiskt inte har någon politik att presentera eller stå för i en debatt. Det är nämligen så att det mesta av det som de borgerliga partierna i högeralliansen var överens om i sitt gemensamma valprogram nu är genomförd.

Problemet för statsministern är nämligen att de fyra högerpartierna i alliansen egentligen inte är särskilt överens om hur man nu ska gå vidare. De tre stödpartierna är nu trötta på att det mestadels är moderaternas politik som genomförts medan deras egna förslag försvunnit ut i tystnaden. Nu när det är halvtid i mandatperioden blir det allt viktigare för varje parti att profilera sig och ställa krav på att saker ur deras partiprogram ska genomföras, något som är svårt när man inte får de andra kamraterna i alliansen med sig.

Om jag var Fredrik Reinfeldt skulle jag också vara rädd för att ta en debatt med Mona Sahlin, som nu efter att socialdemokraterna gjort sin läxa,  kommer med en ny och fräsch politik som fortfarande bygger på socialdemokratiska grundvärderingar om att alla ska med och inte bara den rika eliten av folket. Men en statsminister måste ändå våga ta debatten, även om han riskerar att förlora stort.

S-bloggaren och SSU:aren Alesia Goncharik har startat en namninsamling för att tvinga statsministern att ta debatten, hon skriver bland annat:

Jag vet inte vad som krävs för att få Reinfeldt in i en TV-studio (han beter sig som en unge som inte vill gå till tandläkaren), men en namninsamling kan kanske skapa lite debatt kring vikten av att ha en debatt. Jag menar, han är statsminister i en demokrati … vissa saker bör man faktiskt kunna tvinga honom till.

Skriv på namninsamlingen här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

21 08 2008
Patrik Johansson

Nu kan man ge igen för alla moderaters (och låtsasmoderater som kp, fp och c är) arroganta upplysningar till folk i behov…

I alla fall jag har fått höra inledningen:

”Ska du förvänta dig att få……”

Nu kan jag äntligen ge igen till dessa ____!
Då är mitt svar: ”Fredrik Reinfeldt, ska du förvänta dig att få förnyat förtroende som statsminister då du behandlat mig och resten av svenska folket så buffligt och arrogant med införanden av regler i rask takt, i sådan rask takt att man måste göra ändringar i efterhand.”

Moderaternas hegemoni och regeringsmakt får av mig MV-IG (Mycket väldigt Icke godkänt.)

Dessa FRA-frälsta Bush-älskare måste ut ur Rosenbad. Omval!

12 10 2008
Nu börjar superveckan! « Daniel Carlstedts finurliga tankar

[…] debatten på länge då den debatträdde Fredrik Reinfeldt vägrat att mötas, läs mer i detta tidigare inlägg. Kvällens debatt i Agenda är den första av fyra debatter som ska klaras av på en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: