När stater är rädda för sina invånare!

30 07 2008

Kina har länge haft den hårdaste internetcensuren för sina medborgare. Man blockerar internetsidor, bloggar och annat man inte vill att medborgarna ska kunna ta del av. Samtidigt övervakar man också e-post och vad medborgarna skriver på internetforum och i chattar. Kontrollen är ett sätt att kväsa oppositionen och försöka se till att den bild som speglas av Kina är den som staten vill föra ut. En partikamrat till mig besökte Kina i somras och blev då censurerad.

Idag skriver Aftonbladet och SvD att Kina under OS kommer att censurera åtkomsten till vissa sidor för journalisterna i presscentret. Bland annat kommer journalisterna inte att kunna besöka hemsidor om den förbjudna Falungongrörelsen, vilka andra sidor man inte kommer att kunna surfa på är fortfarande osäkert.

Det är hemskt att länder som Kina är rädda för sina medborgare. Så rädda att man måste begränsa vilken information människor får ta del av. Rädslan grundar sig bland annat i att medborgarna skulle kunna hitta ett annat samhällssystem som de tycker bättre om och då ställa krav på regeringen. I Vitryssland, där jag har många vänner som arbetar oppositionellt, är Lukasjenko så rädd för sitt eget folk att han precis som Kina censurerar internet, har ett KGB (det heter till och med så) som dagligen fängslar folk som tycker annorlunda än diktatorn. Varför är dessa länder så rädda för demokrati? Jo, självklart handlar det om en rädsla att förlora makten, att det skulle finnas någon som skulle styra landet bättre och som folket skulle tycka mer om.

Kanske borde Kina aldrig ha fått OS? Kanske borde Sverige bojkotta spelen genom att inte delta. Alla som påstår att OS bara är sport har noll koll på läget. OS är storpolitik, det handlar om att öppna nya marknader för multinationella företag och det handlar om hiskeliga inkomster för det land som får arrangera de Olympiska spelen. Varför kan inte OS också handla om att ställa krav på att mänskliga rättigheter efterlevs och att det faktiskt är demokrati i de länder där OS genomförs? 

Kan vi egentligen kritisera? Nyligen röstade den svenska regeringen igenom ett eget kontrollsystem av internet, FRA-lagen. Lagen ska enligt regeringen ge möjligheten att stoppa terrorism, hur många terrorister tror de egentligen mejlar varandra sina planer? Och hur liten är egentligen inte risken för terrorattentat i Sverige. Nej, snarare handlar lagen om att precis som Kina, Vitryssland och andra diktaturer hålla koll på medborgarna.

Personligen kommer jag att bojkotta OS. Jag tänker inte titta på en sekund av de olympiska spelen. Visst kan det kännas pyttigt, men jag kan inte ställa upp på ett OS där mänskliga rättigheter kränks och som används som ett svepskäl att fängsla oppositionella (de oppositionella pekas ut som terrorister som vill attackera OS). Dessutom finns det mycket att önska när det gäller de fackliga rättigheterna (kineser får bara vara med i det statliga facket, ett fackförbund som inte driver arbetsrättsliga frågor) och där man fortfarande använder barnarbetare.

Andra bloggar om , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

30 07 2008
Mille

Inte jag heller! men det e för jag inte gillar OS ^^

30 07 2008
Mike

Jäddrans diktaturer.

Riv FRA.

Förlös köttbergen från regeringen och ta tillbaks gammle goa SWE.

31 07 2008
Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Pridedagar: FRA kartlägger bögar och flator!?

[…] #3, Opassande igen, Motbilder, Basic personligt, Fritänk, deep.edition igen, Blågrön Röra, Daniel Carlstedts finurliga tankar, Conjoiner, Dexion, ProjektPåRiktigt igen, Per Westberg – Kyrkoordnaren, Jinges web och fotoblogg, […]

1 08 2008
Erik Laakso | På Uppstuds » En ny clown i FRA-debatten

[…] #3, Opassande igen, Motbilder, Basic personligt, Fritänk, deep.edition igen, Blågrön Röra, Daniel Carlstedts finurliga tankar, Conjoiner, Dexion, ProjektPåRiktigt igen, Per Westberg – Kyrkoordnaren, Jinges web och fotoblogg, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: