Livsviktigt tips för Labours överlevnad!

28 07 2008

I veckans Aktuellt i Politiken, som kommer ut till läsarna idag, följer jag upp det blogginlägg jag skrev tidigare i veckan om hur en högervridning skulle innebära döden för Storbritanniens socialdemokratiska parti Labour. Här är mitt tips till de engelska socialdemokraterna:

Att socialdemokratisk vänsterretorik som starka välfärdssystem samt försäkringar och bidrag som finns till för att hjälpa människor när de har det somsvårast går hembland väljarna visar det senaste riksdagsvalet i Sverige. Den borgerliga högeralliansen med de ”nya moderaterna” i spetsen vann på att lova mer pengar till skola, vård och omsorg. Att det också krävs handling och inte bara ord visar de senaste opinionsundersökningarna. Trots borgarnas löften i valet sänks nu skatten för de rikaste på bekostnad av det svenska välfärdssamhället. Folk känner sig svikna. Man ser hur vänner och grannar får det allt svårare i det hårdare klimat sområder i de ”nya moderaternas” Sverige.

I England har det socialdemokratiska partiet Labour länge fört en allt mer tynande tillvaro. Termen ”new Labour” kom till under en konferens 1995 och betydde en högervridning av partiet. När Tony Blair 1997 återvann makten från det konservativa partiet Tory, som länge letts av Margret Thatcher (John Major var också ledare under en period innan Tony Blair tog över), var det med ett Labour som gått alltmer till höger. I valet 2005 hade Labour 35,3 procent av rösterna, en tillbakagång med nära åtta procent av rösterna jämfört med 1997, något som bland annat berott på Tony Blairs stöd till Irakkriget. Enligt den senaste undersökningen för The Times skulle Labour i dag få endast 26 procent av rösterna, en tillbakagång på nio procentenheter sedan 2005. I det brittiska magasinet Prospect skriver Tony Blairs tidigare talskrivare Philip Collins att partiets räddning är att gå höger ut.

”Det enda hoppet för partiet är att gräva framsina liberala skatter. Valet är enkelt – liberalisera eller dö”, skriver han bland annat.

Jag tror att detta är helt fel väg. Vanliga väljare lockas mer av bättre skola, vård och omsorg än sänkta skatter och mer högerpolitik. Ytterligare högervridning skulle innebära att Labour gräver  sin egen grav. Lär av Sverige – vänsterpolitik går hem hos väljarna.

Andra bloggar om , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

28 07 2008
Peter Karlberg

Jag tror också på en mer radikal politik men delar inte din analys när det gäller förutsättningarna för detta. Labours svacka är väl egentligen inte värre än torys (efter Tatcher) – tvåpartisystem tenderar uppenbarligen att skapa en slags balans där regeringsskiften sker ungefär vartannat val. Det är ur detta faktum som triangulering uppstår, som man får denna mittenrörelse.

6 08 2008
Mats Green

Jag ska faktiskt inte kommentera tipsen om hur Labour skall överleva. Det skulle klinga falskt eftersom jag helst ser att de avlägsnas så långt ifrån makt och inflytande som möjligt. Jag vill bara komma med en faktaupplysning. Du skriver att när labour vann valet 1997 över de konservativa så leddes de konservativa av Margaret Thatcher – detta är icke korrekt då de konservativa leddes av John Major då Thatcher avgick 1990 efter, vilket kan tilläggas, att i princip krossat det gamla labourpartiet. Hon hade dock många förtjänster, och detta var en av dem…

8 08 2008
Daniel Carlstedt

Hej Mats!
SJälvklart har du helt rätt, John Major ledde Tory (och Storbritannien) mellan 1990 och fram till 1997 då Tony Blair tog över, min text kan ha varit lite oklar, därför har jag nu ändrat den. JAg menade självklart att Tony Blair tog över efter en lång era som formats av Margret Thatcher, en politik som John Major mer eller mindre bara fortsatte att administrera under sin tid vid makten. Han var ju dessutom hennes ”finansminister” innan han blev premiärminister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: