Nu startar Pridefesten

25 07 2008

Daniel Carlstedt.

Invigningstalarna. Foto: Daniel Carlstedt.

Ikväll startar Pridefestivalen, med dunder och bång. Det bjuds på musik och politiska tal och en hel del schlager när Pridefestivalen inleds med Pridesång på Skansen. På en presslunch i Skånska Gruvan bredvid Skansen för ett litet tag sedan presenterades allsångsprogrammet. Sarah Dawn Finers ”I remember love”, Jan Johansens ”Se på mig” och Christer Björkmans ”La dolce vita” är några av sångerna som besökarna ska få sjunga under allsången, samtliga ledda av artisterna själva. Har man inte planerat nåt speciellt ikväll och vill vara med och festa och vara stolt tillsammans med den svenska hbt-världen är man välkommen till Skansen klockan 19.00, 100-kronor kostar inträdet.

Förutom musik bjuder kvällen på tre tal. Genusvetaren Tiina Rosenberg (tidigare profil i Feministiskt initiativ), EU-minister Cecilia Malmström och den indiske prinsen Manvendra Singh Gohil ska tala om ”Swedish sin, breaking borders” utifrån olika perspektiv.  Tiina kommer att ta den nationella biten, Cecilia tar oss vidare till europeisk nivå och Manvendra kommer att prata om hur situationen ser ut i Indien.

Det jag ser mest fram emot är Manvendra Singh Gohils, homosexuell prins från Indien. Ett smakprov på vad han kommer att tala om gavs på presskonferensen. Han berättade att han var stolt över att få möjligheten att komma till Sverige, där man kommit så långt i hbt-frågorna.

Hbt-personer har funnits länge i Indien. Innan Indien kolonialiserades av Storbritannien var det accepterat att vara homosexuell, idag är det olagligt att utföra homosexuella handlingar. Homosexualitet har alltid funnits, det var en influens från väst som gjorde att det förbjöds, sa han.

Hela allsångslistan:
Sarah Dawn Finer – ”I remember love” 
Jan Johansen – ”Se på mig”
Anne-Lie Rydé – ”Sånt är livet” 
Christer Björkman – ”La dolce vita”
Östen med resten  – ”Hemlig låt”
Veronica Maggio – ”Dumpa mig”
Therese Grankvist – ”Stjärna på himmelen”
Marit Bergman – ”Out on the piers”
Babsan – ”Babsan medley” 

Flera bloggar, förutom min förstås, följer Prideveckan. Aftonbladet och Politikerbloggen är två jag rekommenderar.

Andra bloggar skriver om , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: