Skilsmässor – inte det som skadar barnen!

23 07 2008

Riksdagen

Annelie Enochson. Foto: Riksdagen

Riksdagsledamoten Annelie Enochson (kd) skriver i ett utspel på DN Debatt idag att hon vill att partikamraten och folkhälsoministern Maria Larsson ska arbeta för att minska antalet skilsmässor. Detta är bara ännu ett förslag från kd om hur man ska värna kärnfamiljen. Hon skriver att det är för barnens bästa som man ska minska antalet skilsmässor.

Det är en myt att det också är bäst för barnen om föräldrapar som inte älskar varandra separerar. Att barn efter skilsmässor får mindre kontakt med den ena föräldern, vanligtvis pappan, är däremot otvivelaktigt problematiskt för barnen. Folkhälsominister Maria Larsson borde ha en minskning av skilsmässorna som ett nytt folkhälsopolitiskt mål, skriver hon.

På vilket sätt skulle barnen gagnas av att två människor som av olika skäl inte längre älskar varandra och som kommit fram till att båda skulle må bättre av att skiljas fortsätter att leva tillsammans? Jo, det ger bland annat en bättre ekonomi enligt Enochson.

Skilsmässor är också en viktig orsak till att fattigdom och klassklyftorna ökar i vårt samhälle. Värst drabbas barn till lågutbildade föräldrar som skiljer sig mer än alla andra. Trots denna kunskap har samhället inte gjort mycket för att förebygga separationer. I stället har det blivit enklare, snabbare och billigare att skiljas, skriver hon.

Att klassklyftor skulle öka genom att folk skiljer sig måste vara någon konstig form av kristdemokratisk syn på samhället. Snarare beror ökningen av klassklyftorna på det samhälle som kd just nu bygger tillsammans med sina kollegor i den borgerliga högeralliansen. Ett samhälle som slår mot arbetarna och allra hårdast mot kvinnorna i arbetarklassen. Det är dessa kvinnor som arbetar deltid och inte längre får stämpla upp till heltid i a-kassan, det är dessa kvinnor som drabbas av att antalet dagar man kan vara hemma med sjukt barn minskar. Det är detta som skapar klassklyftor. Medan överklassens kvinnor, som ofta har välbärgade män, kan vara hemma med sina barn och få ut 3000 skattefria kronor i vårdnadsbidrag kämpar de ensamstående mammorna i arbetarklassen mot allt tuffare villkor i det hårdare samhällsklimat som idag råder i ”de ny moderaterna” och den borgerliga högeralliansens Sverige. Det är också dessa ”vanliga” människor som drabbas av att sjukförsäkringsreglerna stramas åt. Om man vill läsa om riktiga klasskillnader ska man läsa om de fattiga i Sverige som inte har råd att åka på semester tillsammans med sina barn.

Hur rimmar alliansens politik med den barnkonvention som Enochson själv hänvisar till i sitt inlägg där vi förbundit oss till ”att vid alla beslut som rör barn se till barnens bästa”? Kd borde ta tag i de verkligt viktiga frågorna istället för att fortsätta sitt kramande av kärnfamiljen. Dessutom kan det ju vara dags att hålla sina vallöften – vad hände med den slopade fastighetsskatten som plötsligt blev en kommunal avgift som gjorde det dyrare för vanligt folk att bo medan de rika sparade tusenlappar i fastighetsskatt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Åtgärder

Information

One response

23 07 2008
Josef Boberg

Hmmm… – Som vanligt så är sedvanlig partipolitik – och alldeles oavsett om den är till höger, i mitten eller till vänster – detsamma som att välja mellan pest eller kolera, tyvärr tyvärr… 🙂

Personligen har jag kort och gott – under mina mer än 67 års levnad i kött – konstaterat att Wi har Demon-Krati i mitt kära fosterland sedan mer än 30 år tillbaka, verkligen…

Den befintliga DemonKratin är detsamma som motsatsen till folkstyre – som wår Grundlag så vackert förskriver medborgarna rätten till i Svea Rike.

Mer om det här med folkstyre på
http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: