Sluta mobba vänsterpartiet!

22 07 2008


I Almedalen bekräftade Mona Sahlin och Maria Wetterstrand att det pågår samtal om ett regeringssamarbete och att man antagligen kommer att presentera ett röd-grönt alternativ i höst. Det är dock osäkert om vänsterpartiet kommer att få vara med. Lars Ohly var Almedalens mobboffer och fick varken vara med i s och mp:s gemensamma utspel om att stoppa FRA-lagen eller DN-debattartikeln samma vecka om att man vägrar samarbeta med sverigedemokraterna.

Att mobba ut vänsterpartiet är fel väg att gå för Mona Sahlin. Många s-väljare, särskilt de med facklig bakgrund litar mer på vänsterpartiet än ett miljöparti som ofta röstat med borgarna i frågor gällande arbetsrätt och förhållandet för arbetare. Exempel på detta är s motion om antalet anställningsformer samt förslaget om att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet som s lanserade under förra mandatperioden. Dessutom röstade man mp tillsammans med borgarna fram undantagsreglerna i LAS för företag med färre än tio anställda, ett förslag som gör att dessa företagare kan säga upp vem de vill utan att behöva följa turordningslistan. Mp har också flera gånger hävdat att de lika gärna kan samarbeta med borgarna som med socialdemokraterna, något som de också förhandlade om efter valet 2002.

Nej, låt vänsterpartiet vara med Mona! De ligger närmare oss i många frågor än vad miljöpartiet gör. En annan fråga där mp och s ligger långt ifrån varandra är frågan om friskolor. Medan s för en restriktiv politik är mp en ivrig påhejare av fler friskolor. Ett vänsteralternativ utan vänsterpartiet kommer att ge ett oerhört rösttapp för s, speciellt bland traditionella socialdemokrater. Visst ska miljöpartiet få vara med och leka, men som en part i en treenighet, inte som ensam koalitionspartner med sikte på allt för många ministerposter i relation till sin storlek (5,24 % i senaste valet).

Annonser

Åtgärder

Information

14 responses

23 07 2008
Makan Amini

Håller helt och hållet med Daniel! Personligen tycker jag tom hellre s-v än s-mp! Miljöpartiet är precis som du säger allt ifrån principfasta.

23 07 2008
Jakop Dalunde

”Många s-väljare, särskilt de med facklig bakgrund litar mer på vänsterpartiet än ett miljöparti som ofta röstat med borgarna i frågor gällande arbetsrätt och förhållandet för arbetare”

Det här stämmer inte alls. Det stämmer bara i det fall som du tar upp, vilket inte direkt kan benämnas som ”ofta”.

”Personligen tycker jag tom hellre s-v än s-mp! Miljöpartiet är precis som du säger allt ifrån principfasta.”

Det är just principfasta vi är. Vi röstar så som vi faktiskt tycker, oavsett som det är v eller kd som håller med oss.

Nu råkar det dock vara så att det faktiskt är just s och v som oftast tycker som vi. Det är tillochmed så att det parti som oftast röstar som vi är v.

23 07 2008
Daniel Carlstedt

Hej Jakop. Kul att du besöker min blogg. Du skriver att man inte kan påstå att mp ”ofta” röstat med borgarna, utan att det bara stämmer i det fall jag tar upp. Jag skulle vilja påstå att miljöpartiet allt som oftast när det handlar om arbetares rättigheter röstar som de borgerliga partierna. Rätt till heltid, färre anställningsformer och undantaget från LAS för ”små” företag är några exempel.

Jag tror att ett röd-grönt alternativ är vad som måste till för att vinna och i ett sådant ingår självklart miljöpartiet, men vänsterpartiet har en lika självklar plats i ett sådant samarbete. Vad tycker du? Borde s och mp gå till val själva och lämna v utanför?

Mp ska självklart ha cred för sin miljöpolitik, en politik som jag tror passar s-väljarna. (i valet 2002 räddade stödröstande sossar mp från att falla under 4 procents spärren).

Hoppas vi ses snart igen på något LSU-evenemang så kan vi diskutera detta vidare.

23 07 2008
Jakop Dalunde

”Jag skulle vilja påstå att miljöpartiet allt som oftast när det handlar om arbetares rättigheter röstar som de borgerliga partierna. Rätt till heltid, färre anställningsformer och undantaget från LAS för “små” företag är några exempel.”

Jag tycker inte att dessa exempel rättfärdigar benämningen ”ofta”, sett i relation till hur ”ofta” mp och s röstar tillsammans.

”Vad tycker du? Borde s och mp gå till val själva och lämna v utanför?”

Det beror helt på hur v agerar. Just nu är det faktiskt de som självvalt kör sitt eget race och inte vill komma överens om en valplattform att bygga ett regeringsunderlag på.

23 07 2008
Daniel Carlstedt

Självklart röstar man ofta tillsammans i andra frågor, men just när det gäller arbetsrätten vidhåller jag min tolkning av att ”miljöpartiet är ett opålitligt parti”. Något som självklart grundar sig i att ni inte som v och s är sprungna ur en arbetarrörelse som alltid slagits för arbetarnas rätt. Det är helt enkelt en del av eran politik att vara mer för småföretag och mindre för rättigheter för arbetare. Därav min reflektion om att v behövs för att arbetarnas frågor ska tas tillvara i samarbetet precis som jag tror mp kommer att vara bra på att se till att miljöfrågorna får rättvist utrymme.

Egentligen vill jag precis som många andra sossar och som vänsterpartiet helst se att partierna går till val var och en för sig och bestämmer sig för hur ett samarbete ska se ut först efter att väljarna fått säga sitt om vilka partier de vill ska styra Sverige.

23 07 2008
Jakop Dalunde

”Miljöpartiet är ett opålitligt parti”

Hur är vi opålitliga? Det handlar snarare om att vi faktiskt tycker att svensk arbetsrätt inte fungerar bra för småföretagare.

Det känns lite trist att bli beskylld för att generellt vilja ha ”mindre rättigheter för arbetare”.

23 07 2008
Daniel Carlstedt

Opålitligheten handlar om att man i ett samarbete inte kan lite på att få med sig mp i frågor som handlar om att stärka arbetsrätten. Det handlar om viktiga frågor som LO-kongressen antagit såsom att heltid ska vara en rättighet, något som skulle underlätta för landets kvinnor som ofta är fast i deltidsträsket, det handlar också om att stärka anställningstryggheten genom att avskaffa undantaget i LAS för företag med mindre än 10 anställda, ett förslag som mp var med om att driva igenom senast trots att man hade ett nära samarbete med s. Dessutom handlar det om att få bort otrygga anställningar som gör att speciellt unga får hoppa runt på olika vikariat och tillfälliga anställningar, något som bland annat gör att det är svårt att organisera sig fackligt då arbetsgivaren hela tiden kan välja att inte förlänga ens anställning om han tycker att man ställer krav. I dessa frågor tror jag att det kan vara svårt för s att förlita sig på stöd från mp som ju precis som du själv säger tycker att man måste underlätta för småföretagare att kunna säga upp anställda lite hur man vill.

23 07 2008
leffe45

Det är väl inte värre än att man mobbar SD ur demokratisk synvinkel. Om nu SD kommer in i riksdagen så är de där på samma premisser som S och skall bemötas med argumentation inte tystnad. Vill man inte ha in SD i riksdagen så är S och MP:s taktik det mest korkade som finns.

23 07 2008
Daniel Carlstedt

Tycker inte man kan jämföra v och sd. Vänsterpartiet är ett demokratiskt parti som tror på alla människors lika värde medan sd är ett främlingsfientligt parti vars ”enkla” lösning på alla problem är att stoppa invandringen. Sd kan inte jämföras med något annat parti och ska heller inte lyftas upp och ges legitimitet. Jag utlovar en mer fördjupad artikel om sd och deras historia samt skillnaden mellan assimilering (som sd förespråkar) och integration. Håll utkik!

23 07 2008
leffe45

Ok, men frågan var inte om innehållet i politiken utan om ett parti som enligt demokratiska regler e.v. kommer in i riksdagen eller deltar i den politiska agendan skall mötas av tystnad och inte argumentation. SD är också ett demokratiskt parti eller menar du att de som röstar på dem inte gör det i demokratisk ordning?

Själv är jag inte någon anhängare av SD och enligt min mening vore det enkelt att ta fram massor av frågor där man inte har planering, så varför man väljer ”mobbnings” taktiken är för mig totalt oförståligt.
Att endast anspegla på dess invandringspolitik är att spela på deras planhalva, något som tydligen inte våra riksdagspartier förstått och folk som kan tänkas rösta på dem avstår inte om kritiken enfaldigt inriktar sig på mäniskofientlighet och assimilering.
Tycker du för övrigt att vår integration har lyckats? Om inte, faller ansvaret endast på oss ”svenskar”. Ta upp det i din artikel och ta inte SD för idioter eller framställ dem som det.

23 07 2008
Erik Thor

De vänsterpartister jag pratat med saknar helt intresse av att sitta i regeringen. De bryr sig inte, de vill vara ett parti som står för sina principer, inte ett som hotar att rösta på borgarna om det inte får som det vill.

S verkar helt sakna förståelse för hur det är för småföretagare idag, och verkar se på dem precis som de ser på storföretagare. Småföretagare är väldigt bra för konkurransen, och det gäller att se till att de är trygga. Jag vet inte om det är rätt väg att gå att riva upp LAS, men en viss positiv effekt kommer det ha.

Jag förstår själv inte varför inte S går med på kravet åt att åtminstone till viss del minska arbetsdagen. Jag tycker det är dåligt, trots att två av deras stödpartier vill se en minskning, att de förväntar sig att de andra två partierna ska lyda dem helt och hållet, människor röstar på MP och V för att de vill att de ska få ökat inflytande i politiken, inte för att de ska stödrösta på S i alla frågor.

24 07 2008
Reza Javid

Själv bor jag i Örebro, en stad där herrarna och damerna miljöpartister de gröna som egentligen är de blåa svek både oss socialdemokrater och sina egna väljare genom att utnyttja sin vågmästarroll och bilda majoritet med borgarna. För mig själv var det mycket tuffare än när vi förlorade riksdagsvalet. Jag sitter nu som ledamot i skolnämnden och mår illa av att få prata och skratta med svikarna som endast är där för att säga ja till allt borgarna gör. Inte heller önskar jag något lokalt samarbete med miljöpartiet efter val 2010 för jag känner dem som svikare. De är med när vi har makten och försvinner när vi inte har den, sådan är miljöpartiet i många storkommuner som Norrköping, Västerås, Umeå och här i Örebro. Även i många andra kommuner har de utnyttjat sin vågmästarroll och utnyttjat dem på för vår del värsta sättet.

Att Mona så sött och vänligt kramar miljöpartiets utspel om att hålla borta v från samarbete är något vi bör se upp för. Vi vet att vänsterpartiet har brutit sig loss från vårt egna parti, varit oss trogna i alla regeringsperioder, inte minst valet 98 då de fick hela 12% rösterna och ändå nöjde sig med att vara stödparti. Vem kan i hela världen tro att miljöpartiet skulle sitta som stödparti till oss om de fick endast 8% av rösterna? Då skulle de kräva 5 ministerplatser eller gå över till borgarna, var säker på det.

Trevligt att Jakop Dalunde är här och kommenterar. Han är tillsammans med Maria Ferm ordförande för landets enda ungdomsförbund som går helt i linje med moderpartiet, därmed kan han även svara för partiets politik. Jag undrar vad han anser om de lokala sveken som miljöpartiet åstadkommit. Jag har pratat med många miljöpartiväljare som nu anser sig svikna och tar sagt att de aldrig skulle rösta för en borgerlig majoritet i kommunen. Faktumet är att miljöpartiet i stort sett är en enfrågesparti, inte minst om man läser på deras hemsida där endast miljöfrågan får ordentlig plats. Frågan är vad i högeralliansens politik gynnar miljön. Jag är så besviken på miljöpartiet så jag verkligen hoppas och önskar att de aldrig ska få en vågmästarroll till för då är sveket återkommet. Svek behöver vi inte oroa oss för, när det gäller vänsterpartiet. Det vet alla och vi sossar är så otacksamma för de åren vi suttit vid makten tack vare majoritet med vänsterpartiet i olika val att vi nu går med på MP:s skickliga utspel om att lämna dem utanför. Det är synd, sorgligt och ett tecken på otrovärdighet.

Visst har vänsterpartiet en bakgrund i den totalitära sektionen men glöm inte att vi har regerat med hjälp av deras stöd. Miljöpartiets språkrör har även sagt att de kan tänka sig samarbeta med högern om det behövs, nice partner vi har va? Har något liknande sagts från vänsterns sida?

Jag tror personligen att med tanke på vänsterpartiets position i den politiska skalan har Mona räknat in dem som givna stödjare som inte behöver så mycket samspel nu då vi är vana vid varandra, fokuset läggs istället på mp så att vid en eventuell olycklig vågmästarroll inte göra plötsliga sveksutspel och förvåna alla med ett samarbete med högern. Bra strategi från partiledningen i sånt fall, men glöm inte att tacksamhet för de åren vi regerat med just vänsterpartiets stöd är något att ta i minnet, även om de varit kommunister.

Vänlig hälsning
Reza Javid
http://www.s-info.se/javid

24 07 2008
Daniel J

Tack för ett bra inlägg, Daniel.

I många frågor för vänsterpartiet den politik vi borde driva – det stenhårda försvaret för solidariteten, jämlikheten och välfärden.

11 10 2008
Ska Ohly få vara med? « Daniel Carlstedts finurliga tankar

[…] Ohly få vara med? 11 10 2008 Redan tidigare i somras skrev jag om det olyckliga i att Mona Sahlin endast vill samarbeta med Miljöpartiet. Ett parti som är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: