Ny konstitution i Frankrike!

22 07 2008

Med en rösts övervikt röstade Frankrike idag igenom en ny konstitution. Reformen som ändrar nästan hälften av artiklarna i konstitutionen innebär bland annat att det franska folket alltid ska få säga sitt om nya medlemsländer i EU genom folkomröstning. Detta innebär bland annat att fransmännen kommer att bestämma huruvida Turkiet kommer att bli medlemmar eller inte. Socialisterna var negativa till förslaget eftersom de saknade viktiga reformer som rösträtt i lokalval för immigranter och införandet av ett mer proportionellt valsystem. En socialist, Jack Lang, röstade för förslaget och beskylls nu för att gå regeringens ärenden.

Samtidigt som Fransmännen nu kommer att få folkomrösta om alla kommande medlemsländer beskylls Frankrikes president Nicolas Sarkozy, för nuvarande också ordförande för EU, för att på ett möte ha krävt att Irländarna genomför en ny folkomröstning om Lissabonfördraget, något han förnekade när han igår besökte Irland. Stora protester mötte Sarkozy vid hans Irlands besök och en företrädare för nejsidan ska ha sagt:

Lissabonfördraget är dött och vi kommer inte att acceptera några uppgörelser för att få liv i det.

Fler politiker har på senare tid menat att Lissabonfördraget fortfarande kan gå igenom, trots ett nej från Irland. Bland annat har man hävdat att de som röstade nej inte visste vad de röstade på och att man också måste ta hänsyn till de 19 länder som sagt ja till fördraget (merparten endast genom beslut i det nationella parlamentet). Jag tycker att det är skrämmande att se jasidan fördumma de som inte vill se mer förstatligande av EU utan vill att unionen ska stanna kvar vid att vara ett mellanstatligt samarbete.

Margot Wallström, eu-kommissionär, skrev i senaste Aktuellt i Politiken att man nyligen haft ett möte i Brest där alla Europaministrar träffades. Mötet diskuterade Lissabonfördraget och ansåg att Irlands nej var ett bakslag men vill ändå vara klara med ratificeringsprocessen innan årets slut. Är det så att man anser att man kan köra över de små länderna som Irland. När Frankrike röstade nej till EU:s konstitution var det aldrig något snack om att fortsätta arbeta med förslaget.

Hur kan det komma sig att de som röstar nej alltid måste vara de som är dumma. Är det inte snarare logiskt att folk vill få möjligheten att påverka sin vardag i lokala demokratiska församlingar så som kommun, landsting och riksdag och därför inte vill flytta makten ännu längre från folket?

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

22 07 2008
Havsglimten

Därför att EU är inte demokratiskt. Ut ur Eu är bäst för folket.

23 07 2008
Mattias Sääksjärvi

Jo Daniel, politiken är fruktansvärt godtycklig. Ena dagens nej är andra dagens ja. Berlusconi får immunitet mot begångna brott och trenden i länder som Frankrike, Sverige och unionen EU är att politiken skiter i demokrati o gör som de känner för istället. Vad är ett förtroende värt? Kan det månne vara som så att demokrati inte är så ”hett” längre? Kanske har politiken fått hybris o tror sig kunna göra saker ostraffat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: