SSU Stockholm vill också starta friskola

21 07 2008

I förra veckan höll SSU Södra Älvsborg presskonferens om att de kommer att lämna in en ansökan om att få starta en socialistisk friskola i Borås som ska grunda sig på ideologi istället för religion. Jag hade det stora nöjet att prata med Anders Österberg, ordförande för SSU Södra Älvsborg, för en artikel i Aktuellt i Politiken där jag jobbar som journalist.

Vi vill genom vår ansökan ställa systemet med friskolor på sin spets. Vi har i Sverige ett av de mest liberala systemen för etablering och finansiering av friskolor, sa han.

Nu vill SSU Stockholm också starta en friskola, enligt ett pressmeddelande som de skickade idag.

Sthlms stad

Emma Lindqvist. Foto: Sthlms stad

Vi kan inte längre sitta stilla och se på hur religiösa intressen driver friskolor utan måste nu själva agera för att ge föräldrar möjligheten att välja en socialistisk friskola till sina barn, säger Emma Lindqvist, distriktsordförande i SSU Stockholm.

Anledningen att de båda SSU-distrikten valt att skicka in sina ansökningar är att det idag är tillåtet att ha en friskola som baseras på en religion och då anser de båda SSU-distrikten att man även borde få starta ideologiska friskolor. Båda SSU-distrikten är i grund och botten emot friskolor då de, precis som jag, anser att det är sjukt att skolor ska konkurrera om elever och att våra skattepengar går åt till marknadsföring och till att dela ut vinst till bolagens aktieägare. Att socialdemokraterna är för vissa friskolor har man förklarat med att man vill se en mångfald av skolor och utbildningsgivare, problemet är att denna mångfald mer blivit en enfald av stora bolag som driver flera skolor. 

SSU Stockholm hoppas på att fler distrikt ska starta socialistiska friskolor och har därför också tagit initiativ till ett till ett socialistiskt friskoleförbund.

Vår uppfattning är att det finns ett stort intresse för den här typen av friskola och därför måste vi nu hjälpas åt att sprida idén om den samma. Vi har valt arbetsnamnet ”Socialistiska friskolornas riksförbund” och vi tror att detta är början på något större, säger Emma Lindqvist.

Det är kanske dags att förbjuda religiösa friskolor om det är så att regeringen vill undvika ideologiska friskolor. Att neka SSU-distrikten att starta friskolor vore att hyckla så länge man tillåter friskolor som baseras på religion. Allra bäst vore så klart om man återförde skolan till kommunen så att skattepengar kan användas på rätt sätt, det vill säga för barnens utbildning och inte till aktieutdelningar, eller till reklam för att skolan ska kunna få in elever. 

Annonser

Åtgärder

Information

One response

21 07 2008
Ideologisk friskola kan vara okej « Daniel Carlstedts finurliga tankar

[…] Ansökningarna från SSU är en protest mot att det är tillåtet att starta religiösa friskolor, läs mer i tidigare inlägg. Alla kan starta en fristående skola, bara innehållet är sakligt och allsidigt och eleverna inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: