Om Labour går mer åt höger lär de dö!

21 07 2008

I en debattartikel i det brittiska magasinet Prospect skriver Philip Collins, tidigare talskrivare åt Tony Blair tillsammans med den amerikanske liberale skribenten Richard Reeves att Labours enda framtid är att gå till höger och liberalisera mer. Som de flesta säkert vet är Labour det engelska ”socialdemokratiska” partiet och de har länge vandrat allt längre höger ut. Det hela började efter Margret Thatcher. När Labour äntligen kom till makten igen efter att högerpartiet Tory fått styra anpassade man sin politik och skapade vad man än idag kallar för ”New Labour”. Sedan Tony Blairs stöd för Irakkriget har partiet rasat och sedan Gordon Brown tog över som partiledare har partiet fått mindre och mindre stöd.

Nu menar alltså Phillip Collins att det enda som kan rädda Labour skulle vara att partiet går ännu längre åt höger och driver en mer liberal politik.

The only hope for the party is to excavate its liberal treasure. The choice is stark: liberalise or die.

Alltså på svenska: Det enda hoppet för partiet är att gräva fram sina liberala skatter. Valet är klart: liberalisera eller dö.

Jag tror snarare att Labour skulle gräva sin egen grav om man skulle bege sig ännu längre höger ut.

Labour

Ken Livingstone. Foto:Labour

Jag tror att man skulle ta hem röster på att istället hitta tillbaka till sina rötter i socialdemokratin. Jag har träffat många bra Labourmedlemmar under mina besök i England som ligger nära oss svenska socialdemokrater och jag tror helt och fullt på en jordskredsseger i nästa val om partiet lyssnade på dessa medlemmars åsikter om en stark välfärdsstat, utökade rättigheter för arbetare samt en bättre fördelning av resurserna mellan fattig och rik.

En av mina favoritpolitiker i Labour är Ken Livingstone, eller ”Red Ken” som han kallas. Under hans tid som borgmästare i London förbättrades mycket för Londonborna. Med fler politiker som Ken Livingstone skulle Labour åter kunna växa och stärka sin ställning inom den brittiska politiken.

Håkan A Bengtsson kommenterar Labours fall och artikeln i Prospect på Dagens Arena.

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

22 07 2008
Havsglimten

Labour dör och det gör sosseriet här i landet också nu när alla för en liberal eu-politik. Ni sitter på ett sjunkande skepp med er höger politik.
Det ska bli spännande med alla folkliga partier som dyker upp och som genomför rättvisa/solidaritet och frihet.

20 04 2012
simon

haha..”freedom”?? i’ll get me coat 😛

28 07 2008
Livsviktigt för Labours överlevnad! « Daniel Carlstedts finurliga tankar

[…] veckans Aktuellt i Politiken, som kommer ut till läsarna idag, följer jag upp det blogginlägg jag skrev tidigare i veckan om hur en högervridning skulle innebära döden för Storbritanniens socialdemokratiska parti […]

20 04 2012
simon

no offence , but you really have no clue about uk politics if you think the public wants or needs more politicans like ken. The majority in London would vote ‘anyone but ken’ hence the resason why even buggling boris will beat him. You and your like-minded comarades live in a bubble 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: