Europride behövs!

21 07 2008

 

Snart startar Europride i Stockholm. Över 80 000 besökare förväntas komma till festen där hbt-personer och deras vänner festar och är stolta över varandra. På fredag är det invigning på Skansen och den 30:e juli slås dörrarna upp till Pridepark. Innan Pridepark öppnar finns möjligheten att besöka Pridehouse olika seminarier samt att gå på Pride Queer Filmfestival.

I en dryg vecka fylls Stockholms gator av regnbågsfärger och fest, allra mest i Pridepark i tantolunden. Dessutom kommer massvis med Stockholmare att bege sig ut för att se det årliga pridetåget gå genom stan. 

Men Pride handlar inte bara om fest. Det handlar mycket om politik och kanske allra mest om att väcka opinion och ifrågasätta heteronormen, alltså varför det anses ”normalt” att vara heterosexuell och udda att vara homo-, bi, eller transsexuell. I Sverige har man firat Pride på olika sätt sedan 1979 men det Pride vi känner till idag startade 1998 under kulturhuvudstadsåret. Bakgrunden till Pride hittar man i New York där ett antal hbt-personer protesterade mot trakasserier från polisen efter att de den 27 juni genomförde en razzia mot en gaybar. Det hela utbröt i tre dagars kravaller, Pridefirandet är för att minnas detta tillfälle då hbt-samhället för första gången vågade göra motstånd och så vågade vara stolt över sin identitet och kultur.

Att Pride verkligen behövs och att det än idag är svårt att vara hbt-person vittnar statistiken över hatbrott om. Under år 2007 anmäldes 3 500 hatbrott, en ökning med 8 procent, 20 procent, runt 725, hade homofobiska motiv. Enligt brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Facundo Unia på Qx, som själv attackerades av NDU i samband med stenkastningen mot Pridetåget 2003 skriver i en artikel om hur hatbrotten mot homosexuella fortsätter att öka. Han tar också uppföljande siffror som alla återfinns hos BRÅ.

* Vart fjärde homofobiskt hatbrott är ett våldsbrott, där en gärningsperson går till fysiskt angrepp.
* Vid 44 procent av de homofobiska anmälningarna är gärningspersonen någon som hotar, ofredar eller uttalar kränkningar mot den utsatta i hennes eller hans omedelbara närhet.
* De flesta homofobiska hatbrott äger rum på allmän plats och i den utsattas hem (18 procent vardera).
* Vid drygt hälften av de homofobiska hatbrotten är gärningspersonen obekant för den utsatte och i en tredjedel av fallen är gärningspersonen en ytligt bekant. I 7 procent av anmälningarna utsätts personen av en närstående: en före detta partner, en i familjen eller en vän, vilket är en hög andel jämfört med övriga hatbrott.
* När anmälningarna från år 2006 följdes fram till slutet av mars år 2008 hade 70 procent av de homofobiska hatbrottsanmälningarna (huvudbrottet) klarats upp. Andelen anmälningar där den misstänkte för brottet är minderårig (under 15 år) är högre (6 procent) i jämförelse med övriga hatbrott.
* Anmälningar med ett homofobiskt motiv är allra vanligast i Stockholms, Värmlands och Norrbottens län (11 till 14 anmälningar per 100 000 invånare).
* Medelåldern för misstänkta är lägst i jämförelse med andra motiv, nämligen 26 år.

Källa: BRÅ, läs hela rapporten.

I Sverige kan det finnas mellan en halv och en miljon hbt-personer, ungefär 5-10 procent av befolkningen enligt uppskattningar från andra länder och många av dessa vågar inte komma ut på sin arbetsplats eller inför sina klasskamrater pågrund av rädsla att bli sedda som konstiga eller bli illa behandlade. Under min tid på Värnpliktsnytt träffade jag flera homosexuella killar som inte vågade berätta om sin läggning på grund av rädslan för hur de andra värnpliktiga skulle behandla dem. Att inte våga berätta vem man är kär i ställer till problem i det sociala umgänget. Det är svårt att alltid behöva ljuga när någon frågade vad man gjorde i helgen, medan vi heterosexuella kan säga ”Jag var med min flickvän i helgen, vi hade det mysigt med tända ljus och champagne” måste många hbt-personer utelämna viktiga delar av sitt liv eftersom att de inte vill att någon ska få reda på deras sexuella läggning.

Jag kommer att fira Pride och vara stolt över alla de som öppet vågar stå upp för sin identitet och kultur och hoppas att jag också genom att vara med kan vara med och stötta de som ännu inte vågat komma ut ur garderoben att göra det. Många bra organisationer kommer att finnas på plats i parken, bland andra RFSL Ungdom som kommer att prata om fördomar och hur man kan motverka de normer som finns i samhället. De kommer också att driva promota kampanjen Alla olika – alla lika på Pride. En kampanj som Sveriges ungdomsorganisationer bedriver mot fördomar och diskriminering.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: