Tankar efter busstrejken

18 07 2008

Foto: Daniel Carlstedt

Nyligen tog Kommunals busstrejk i Stockholm slut. Båda parterna var nöjda med avtalet, enligt Kommunalarbetaren. Det blev löneökningar på 10,4 procent samt nya gränser för ramtid och dygnsvila. Vilket betyder att bussförare som kör linjer vars sträcka är mindre än 50 kilometer har rätt till 11 timmars dygnsvila. Jag tycker att Kommunals strejk har varit både ansvarsfull och att man nått fram till de krav man ställt, krav som helt klart varit rimliga. Att pausa strejken över helgen när man fortsatte förhandla var ett bra initiativ som visade på att man ville nå en lösning och att man inte ville åsamka varken företagen eller resenärerna onödig skada eller skapa onödiga problem. Dessutom var det ett smart drag att omstrukturera strejken i och med att förhandlingarna strandade igen, istället för att de trafikanter som var beroende av bussen, alltså de som bor i kranskommunerna, tog man ut bussarna i innerstaden samtidigt som man hotade med strejk på Flygbussarna samt för Swebuss Express. Andra fackförbund borde ta till sig av lärdomarna från strejken och Kommunal kan hålla fanan högt och vara stolta över att ha genomfört en lyckad konflikt.

Med bakgrund av ovanstående tycker jag därför att det är skrämmande att Bussarbetsgivarna (BuA) anklagar Kommunal för att ha strejkat bara för strejkandets skull och kräver proportionalitet i fackets strejker.

– Den här strejken visar på behovet av proportionalitet, att det ska finnas rimliga proportioner mellan vilka stridsåtgärder man får vidta och vilken skada de åstadkommer. Hade det funnits det skulle strejken där all busstrafik i Stockholm stoppades inte ha varit tillåten, säger Peter Jeppson, VD för BuA till LO-tidningen.

Han menar att det avtal man skrev under inte innehöll så stora skillnader mot det avtal som man erbjöd Kommunal den 3:e juli.

– Strejken kostade ett antal miljoner varje dag. En del av det betalades av Svenskt Näringslivs konfliktfond – men långt ifrån allt. Avtalet ger dock i stort sett det vi erbjöd Kommunal redan den 3 juli. Mitt intryck är att det fanns ett gäng – långt ifrån alla – som strejkade för strejkandets skull, som gärna ville ha en fajt, säger han.

Det är en skrämmande framtid vi kommer att få se om arbetsgivarna får igenom sitt krav om en proportionalitetsprincip, något som redan diskuteras i EU efter EG-domstolens yttrande över Vaxholmsmålet där domstolen menade att Byggnads stridsåtgårder åsamkade det blockerade företaget för stor skada. I Sverige idag är det frivilligt att teckna kollektivavtal och löner och villkor när avtalen är undertecknade sköts av parterna, det vill säga arbetsgivaren och facket, vad kommer att hända i framtiden om facket inte har något att sätta emot mot arbetsgivarna när de kräver avskaffade ob-tillägg, inte vill teckna kollektivavtal eller som i Kommunals fall vägrar att gå med på 11-timmars dygnsvila?

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: